ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ποια τα αποτελέσματα από την πρώτη δοκιμή του remdesivir;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολλές ελπίδες είχαν εναποθέσει οι επιστήμονες στο αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό, το remdesivir. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή απέτυχε, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές που έτρεφαν πολλές ελπίδες για το εν λόγω φάρμακο.

Το remdesivir είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε σοβαρές ή και ηπιότερες περιπτώσεις ασθένειας λόγω κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir -που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια- δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών, ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.

Υπάρχουν και παρενέργειες;

Οι FT ισχυρίζονται πως οι πληροφορίες διέρρευσαν από έγγραφα του ΠΟΥ και μάλιστα, είναι καταγεγραμμένο πως το συγκεκριμένο φάρμακο παρουσίασε σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Πάντως ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.

«Σε απάντηση ότι ο ΠΟΥ ζητούσε να κοινοποιηθούν πληροφορίες και μελέτες νωρίς, δόθηκε στον ΠΟΥ ένα προσχέδιο και δημοσιεύτηκε ακούσια στον ιστότοπό του. Κατέβηκε ωστόσο μόλις παρατηρήθηκε το λάθος» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τα στοιχεία από την εταιρεία

Σύμφωνα  με το επίμαχο ρεπορτάζ των Financial Times, η Gilean προειδοποίησε ότι η ανάρτηση περιελάμβανε «ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη». Μάλιστα η εταιρεία επισήμανε το γεγονός πως το δείγμα ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν μεγάλο, άρα δεν είναι ακόμα κατάλληλες οι συνθήκες για να διεξαχθούν στατιστικά αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέτασης των αποτελεσμάτων.

br