ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Σοκ στην Ιταλία: Στους 107 οι νεκροί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι Ιταλοί δυστυχώς έχουν «χάσει τη μπάλα», καθώς φαίνεται πως η κατάσταση με την επέλαση του κορωνοϊού είναι εκτός ελέγχου.

Στους 107 ανέρχονται οι νεκροί στην Ιταλία σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρμόδιων αρχών στη χώρα όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 3.089.

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Οι πρώτες τρείς περιφέρειες, τέλος, σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμιλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360. Παράλληλα, 207 ασθενείς έχουν αναρρώσει και είναι αρνητικοί στα ειδικά τεστ.

Η τραγική αυτή εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά τα δραστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνησητης χώρας ώστε να περιορίσει όσο μπορεί την δραματική εξάπλωση του φονικού ιού. Έτσι, σύμφωνα με διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη, η κυβέρνηση είναι  έτοιμη να κλείσει θέατρα και κινηματογράφους και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, προβλέπεται η «αναστολή πάσης φύσεως εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συγκέντρωση ανθρώπων και δεν επιτρέπουν την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου».

Το ίδιο προσχέδιο του διατάγματος θα καλεί τους Ιταλούς να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τις χειραψίες  ώστε να αποτρέψουν κατά τον δυνατόν την περαιτέρω εξάπλωση της δυνητικά θανάσιμης νόσου, η οποία έχει επικεντρωθεί κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Νωρίτερα η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη την Ιταλία μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σε μια εβδομάδα στη Μοζαμβίκη ενώ ενδέχεται να ακυρωθούν και οι εκδηλώσεις και οι συναντήσεις της 8ης Μαρτίου για την Γιορτή της Γυναίκας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα είναι 2.263. Οι νεκροί έφτασαν τους 79, ενώ οι ασθενείς που ανάρρωσαν ανέρχονται σε 170. Σε ότι αφορά την κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας στην οποία βρίσκονται σε απομόνωση τέσσερις γιατροί στους οποίος μεταδόθηκε ο ιός ενώ εργάζονταν, προς το παρόν εστάλη για να τους αντικαταστήσει μόνον ένας συνάδελφός τους.

Τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις

Η οικονομική ζημιά για τον ιταλικό τουρισμό, εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού, αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική.

«Ο χειρότερος ιός είναι η υστερία. Για τον λόγο αυτό μας θεωρούν υπαίτιους για την διάδοση του ιού», πρόσθεσε. Ο Πατανέ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ότι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις.