ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ: Οι διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς, του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής και βρίσκεται πίσω από την ίριδα.

Σε μελέτες που έχουν γίνει, η συχνότητα του καταρράκτη είναι 50% σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 65–74 ετών και αυξάνεται σε 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Η πάθηση είναι κοινή και δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη, μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη. Είναι δυνατό να προκληθεί, δηλαδή, και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες) ή ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).

Η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου καταρράκτη.

Δείτε στις παρακάτω τι πρέπει να κάνετε:

Αυξήστε τη βιταμίνη C: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη κατά 64%. Μην αμελείτε λοιπόν να πίνετε χυμό πορτοκάλι, ο οποίος παρέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C.

Μειώστε τους υδατάνθρακες: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν.

Πίνετε τσάι: Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την όρασή σας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα μαύρο και το πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καταρράκτη που σχετίζεται με τον διαβήτη.