ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Ποιους τύπους καρκίνου προλαμβάνουν ανάλογα με το χρώμα τους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου.

Τέτοια είναι η παραδοσιακή διατροφή που ακολουθούμε στην Ελλάδα και έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ωμά ή βρασμένα χόρτα, όσπρια, δημητριακά (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μη αποφλοιωμένο ρύζι) γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια, πουλερικά. Προβλέπει επίσης μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κόκκινου κρασιού, και μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τις βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, δηλαδή των καρκινογόνων μορίων που δημιουργούνται στο σώμα και παράγονται από τοξίνες.

Το χρώμα των τροφών αποτελεί καλή ένδειξη για τη διατροφική αξία τους.

Δείτε παρακάτω ποιους καρκίνους προλαμβάνουν οι τροφές ανάλογα με το χρώμα τους:

Κόκκινες τροφές: Μελέτη με τη συμμετοχή 15.000 γυναικών έδειξε ότι οι ντομάτες προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών. Μια μερίδα τέσσερις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο έως και κατά 50%. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας. Η δράση αυτή οφείλεται στο λυκοπένιο, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και εκτός από τις ντομάτες περιέχεται επίσης στις κόκκινες πιπεριές και τα μούρα.

Πορτοκαλί τροφές: Το βήτα καροτένιο, το οποίο δίνει το πορτοκαλί χρώμα στις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα και τα καρότα, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση, καθώς βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Το καφεϊκό οξύ, ένα οργανικό συστατικό που βρίσκεται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες, επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού και σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Κίτρινες τροφές: Τα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το μανταρίνι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, ισχυρού αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχθεί πως προστατεύει από σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και ειδικότερα τον καρκίνο του στόματος, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες και σε φλαβονοειδή, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αποτοξινώνουν τον οργανισμό από επιβλαβείς ουσίες.

Πράσινες τροφές: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λαχανικών όπως τα το μπρόκολο, τα αντίδια, το λάχανο και το κουνουπίδι, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα, το μαστό, τις ωοθήκες, το στομάχι και το παχύ έντερο. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες προστατεύουν από την εξάπλωση του καρκίνου ή και την αρχική εμφάνισή του. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη του διαβήτη, ενός από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος.