ΑΥΧΕΝΑΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους ;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα οστεόφυτα ή άλατα αποτελούν συχνό εύρημα μιας ακτινογραφίας.

Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής φθοράς των οστών, αλλά εκτός από τον χρόνο, αρκετοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στον σχηματισμό τους, όπως η αδυναμία σωστής στήριξης του σκελετού, καθώς και σπάνια νοσήματα όπως η διάχυτη σκελετική υπερόστωση (DISH, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Τα «άλατα» στον αυχένα ερεθίζουν τα νεύρα, προκαλώντας τσιμπιές και πόνο.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, ο πόνος μπορεί από τον αυχένα να επεκταθεί στους ώμους, στο χέρι και στο κεφάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο ή ζαλάδες.

Εκτός από τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, οστεόφυτα έχουμε στο γόνατο, στα ισχία και στους ώμους.

Αν αισθάνεστε συστηματικούς και διαρκείς πόνους στον αυχένα, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά ή πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν οφείλονται σε ημικρανίες, πρέπει να συμβουλευτείτε ορθοπεδικό ή νευρολόγο.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τους πόνους στον αυχένα:

Φροντίστε για τη σωστή στάση του σώματός σας στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως όταν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, όταν οδηγείτε, όταν κοιμάστε κλπ.

Εάν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση, κάθε 30-50 λεπτά πρέπει να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε για λίγο (5-10 λεπτά), ώστε να αποφεύγονται τα γνωστά «πιασίματα».

Αποφεύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα μαξιλάρια. Το πιθανότερο είναι το πρωί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή με δυσκαμψία στον αυχένα.

Επιλέξτε το κατάλληλο στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι. Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο ή και να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον, καθώς στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα για πολλές ώρες.