

Τα οστεόφυτα ή άλατα αποτελούν συχνό εύρημα μιας ακτινογραφίας.
Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής φθοράς των οστών, αλλά εκτός από τον χρόνο, αρκετοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στον σχηματισμό τους, όπως η αδυναμία σωστής στήριξης του σκελετού, καθώς και σπάνια νοσήματα όπως η διάχυτη σκελετική υπερόστωση (DISH, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
Τα «άλατα» στον αυχένα ερεθίζουν τα νεύρα, προκαλώντας τσιμπιές και πόνο.
Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης, ο πόνος μπορεί από τον αυχένα να επεκταθεί στους ώμους, στο χέρι και στο κεφάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο ή ζαλάδες.
Εκτός από τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, οστεόφυτα έχουμε στο γόνατο, στα ισχία και στους ώμους.
Αν αισθάνεστε συστηματικούς και διαρκείς πόνους στον αυχένα, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά ή πονοκεφάλους, οι οποίοι δεν οφείλονται σε ημικρανίες, πρέπει να συμβουλευτείτε ορθοπεδικό ή νευρολόγο.
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τους πόνους στον αυχένα:
Φροντίστε για τη σωστή στάση του σώματός σας στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως όταν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, όταν οδηγείτε, όταν κοιμάστε κλπ.
Εάν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση, κάθε 30-50 λεπτά πρέπει να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε για λίγο (5-10 λεπτά), ώστε να αποφεύγονται τα γνωστά «πιασίματα».
Αποφεύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα μαξιλάρια. Το πιθανότερο είναι το πρωί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή με δυσκαμψία στον αυχένα.
Επιλέξτε το κατάλληλο στρώμα και το κατάλληλο μαξιλάρι. Ένα ακατάλληλο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικό σύνδρομο ή και να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον, καθώς στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα για πολλές ώρες.
