ΛΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΟ: Με αυτά τα προβλήματα υγείας συνδέεται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το αλάτι αποτελεί συστατικό των περισσότερων τροφών που καταναλώνουμε.

Γιατί λοιπόν κάποιες φορές νιώθουμε έντονη επιθυμία να φάμε κάτι αλμυρό;

Δείτε με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται η λιγούρα για αλάτι:

Υπεριδρωσία: Η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα, κατάσταση γνωστή ως υπεριδρωσία, συνεπάγεται σημαντική μείωση των επιπέδων νατρίου στον οργανισμό, αφού ο ιδρώτας περιέχει νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες. Σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης συνιστάται η κατανάλωση αθλητικών ποτών, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών.

Νόσος του Addison: Όταν τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νεφρά, δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες ορμονών, τότε διαπιστώνεται η επινεφριδική ανεπάρκεια, ευρύτερα γνωστή ως νόσος του Addison. Οι ορμόνες που παράγουν τα επινεφρίδια ελέγχουν την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τα συχνά επεισόδια υπότασης και κατ’ επέκταση από την έντονη επιθυμία για αλμυρά φαγητά. Άλλα συμπτώματα της νόσου του Addison είναι το αίσθημα αδυναμίας, η απώλεια όρεξης, ο στομαχόπονος, η ναυτία, η τάση προς έμετο, η διάρροια, η ζαλάδα, η υπογλυκαιμία, η θλίψη, η ευερεθιστότητα, ο πονοκέφαλος και η ακανόνιστη περίοδος.

Σύνδρομο Bartter: Είναι εκ γενετής κληρονομική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των νεφρών να απορροφήσουν το νάτριο. Αποτέλεσμα είναι αυτό να χάνεται μέσω των ούρων και ο οργανισμός να το ζητά με τη μορφή λιγούρας. Άλλα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου είναι η δυσκοιλιότητα, η συχνουρία, η υπόταση, οι μυϊκές κράμπες και το αίσθημα αδυναμίας.