Οι συχνότερες διατροφικές ελλείψεις & πώς θα τις αντισταθμίσετε

Όσοι δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, παίρνουν βάρος χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Όταν κάποιος ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, με μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών, και πίνει επαρκείς ποσότητες νερού, προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι τέσσερις συχνότερες διατροφικές ελλείψεις και πώς μπορείτε να τις αντισταθμίσετε.

Έλλειψη φυτικών ινών: Για τους άνδρες 19 έως 50 ετών, συνιστάται η κατανάλωση 38 γραμμαρίων σε καθημερινή βάση. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε 9 μήλα. Για τις γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας, προτείνεται η κατανάλωση 25 γραμμαρίων ημερησίως. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού, προστατεύουν την καρδιά, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ιδανικές πηγές πρόσληψης φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Έλλειψη καλίου: Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο μεταλλικό στοιχείο και ηλεκτρολύτης που βοηθά τους μύες να συσπώνται ομαλά, συμβάλλει στην καρδιαγγειακή λειτουργία και ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα καλίου είναι 4.700 mg για άνδρες και γυναίκες. Ιδανικές πηγές καλίου είναι η μπανάνα, η γλυκοπατάτα, τα λευκά φασόλια και το αβοκάντο.

Έλλειψη βιταμίνης Α: Είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών και του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: η ρετινόλη και τα καροτενοειδή. Για τους ενήλικους άνδρες προτείνεται ημερήσια πρόσληψη 900 mg και για τις γυναίκες 700 mg. Οι ιδανικές πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή μας είναι τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι πιπεριές και τα καρότα.

Έλλειψη βιταμίνης D: Ο οργανισμός μας συνθέτει φυσικά τη βιταμίνη D όταν οι ακτίνες του ήλιου έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα. Μπορούμε όμως να πάρουμε επιπλέον ποσότητες της βιταμίνης από τις τροφές. Η έλλειψη βιταμίνης D εκδηλώνεται συνήθως με την έντονη κόπωση και την ευαισθησία απέναντι στον πόνο. Οι ιδανικές πηγές βιταμίνης D στη διατροφή μας είναι ο σολομός και τα μανιτάρια.