Με ποιους τρόπους θα διαχειριστείτε σωστά τα νεύρα σας;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


 Έχεις τα νεύρα σου; Σου έχουμε τη λύση!

Θυμώνετε με την πρώτη αφορμή και ξεσπάτε είτε λεκτικά είτε σωματικά; Καταλήγετε συχνά εκτός εαυτού; Συμβαίνει σε όλους μας. Το ενδιαφέρον στο όλο ζήτημα είναι ότι τις περισσότερες φορές μετανιώνετε για τις πράξεις σας και ευχόσαστε να είχατε περισσότερο αυτοέλεγχο. Ενδεχομένως να σας φαίνεται αδύνατο να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Ίσως, να θεωρείτε τον θυμό σας σαν κάποιου είδους… γενετική ανωμαλία, με την οποία θα πρέπει να ζήσετε μαζί με τις αρνητικές συνέπειες που αυτή φέρνει.

Κάνετε λάθος.

Ο θυμός δεν είναι γενετική ανωμαλία. Ούτε αναγκαστικά αποτελεί κάτι με το οποίο θα ζείτε για όλη σας τη ζωή. Ο θυμός μπορεί να τιθασευτεί – και όχι μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο του «πάρε βαθιές ανάσες και όλα καλά». Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πώς μπορείτε να σταματήσετε να θυμώνετε;

Με δύο τρόπους. Αφ’ ενός εκτονώνοντας/διοχετεύοντας την οργή σας, αφ’ ετέρου ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο που σώζει… ζωές.

Στο πρώτο κομμάτι, η εκτόνωση μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους.

Δες παρακάτω για να δεις πως να διαχειριστείς το θυμό σου:

Τέχνη. Τι καλύτερο από το να διοχετεύσετε όλη αυτή την αρνητική ενέργεια στο να δημιουργήσετε κάτι όμορφο; Και κάποια στιγμή, ποιος ξέρει, ίσως να γίνεται διάσημοι γι’ αυτό.

Συζήτηση. Συζητώντας αυτά που σας προκαλούν θυμό με φίλους ή με κάποιον ψυχολόγο, αφ’ ενός παίρνετε συμβουλές για το πώς θα τα διαχειριστείτε σωστά αφ’ ετέρου ακόμα κι αν δεν πάρετε και μόνο το γεγονός ότι ακούτε τον εαυτό σας να μιλά για αυτά που σας απασχολούν σας κάνει καλό.

Άσκηση. Μερικές από τις πιο «θυμωμένες» μέρες της ζωής σας μπορεί να μεταμορφωθούν στις καλύτερες ημέρες προπόνησης που είχατε ποτέ. Τρέξιμο, πολεμικές τέχνες ή ακόμα και περπάτημα είναι μερικές ιδανικές εναλλακτικές εκτόνωσης του θυμού.

Γροθιές. Σε περιπτώσεις ακραίου θυμού, πιθανώς να θέλετε να χτυπήσετε κάτι – ή κάποιον. Ο πιο υγιής και αναίμακτος τρόπος είναι να χτυπήσετε ένα μαξιλάρι, σαν να ήταν ο άνθρωπος ή το πράγμα με το οποίο θυμώσατε. Εν ανάγκη, φωνάξτε παράλληλα. Και ενώ το κάνετε, σκεφτείτε ποιες πτυχές του ανθρώπου/πράγματος με το οποίο θυμώσατε σας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.