4 πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν αλλάζεις συχνά οδοντόβουρτσα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η οδοντόβουρτσά σου είναι ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Το πρωί με το που ξυπνήσει και το βράδυ πριν κοιμηθεί είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες στιγμές που θα επιλέξει ο μέσος άνθρωπος να βουρτσίσει τα δόντια του και, κατά συνέπεια, η χρήση που της γίνεται είναι τεράστια. Παρά την τεράστια επαφή που έχει κάποιος μαζί της, όμως, λίγοι μπαίνουν στη διαδικασία να την αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και, συγκεκριμένα, ανά δύο με τρεις μήνες, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

toothbrush5

Τι συμβαίνει όταν περάσει αυτό το χρονικό περιθώριο και κάποιος δεν την αλλάζει;

Δείτε τα 4 αηδιαστικά πράγματα που μπορούν να συμβούν.

  1. Ασθένειες: Οι πιθανότητες να πάθεις την ίδια ίωση που είχες όταν χρησιμοποιούσες την οδοντόβουρτσά σου είναι λίγες, όμως τα μικρόβια και τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην επιφάνειά της μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου ιού.

  2. Ουλίτιδα: Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου με παλιά οδοντόβουρτσα, δε βοηθάς στην απομάκρυνση της πλάκας, καθώς οι τρίχες της έχουν φθαρεί και δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια.

3. Μούχλα: Τοποθετώντας την οδοντόβουρτσά σου μέσα στην ειδική θήκη, νιώθεις ασφάλεια ότι η βούρτσα είναι προστατευμένη από κάθε επιβλαβή μικροοργανισμό. Κι όμως, αυτό δεν ισχύει, αφού όταν η οδοντόβουρτσα μένει για πολύ χωρίς αέρα και βρεγμένη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας.

4. Ακαθαρσίες: Μακράν το πιο αηδιαστικό πράγμα σε αυτήν τη λίστα. Ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεται η οδοντόβουρτσα στη λεκάνη της τουαλέτας και την ένταση με την οποία εκτοξεύεται το νερό όταν τραβάς το καζανάκι, σωματίδια αυτού διασπείρονται στον αέρα. Μπορείς να φανταστείς τη συνέχεια… Μακράν το πιο αηδιαστικό πράγμα σε αυτήν τη λίστα.