Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σου συμβαίνει και παθαίνεις φαγούρα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το ξύσιμο είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος για να σας ανακουφίσει από το αίσθημα της φαγούρας. Ενδέχεται μάλιστα μόνο και μόνο στη σκέψη να έχετε ήδη αρχίσει να το κάνετε.. Τι μας συμβαίνει όμως και νιώθουμε αυτή την ιδιαίτερα αίσθηση;Οι  παρακάτω φωτογραφίες έχουν την απάντηση:

Έχουμε κατά μέσο όρο 2 τετραγωνικά μέτρα δέρμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκτίθεται άμεσα σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες.

Ωστόσο, όπως ακριβώς και τα άλλα μέρη του σώματος έτσι και το δέρμα,

έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να προλαμβάνει τις ασθένειες και να αμύνεται από οτιδήποτε θεωρεί απειλή.

Η φαγούρα είναι ένας «φυσιολογικός» τρόπος που ονομάζεται κνησμός και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα προειδοποιητικό σημάδι που μας δίνει το σώμα μας.

Ποια μπορεί να είναι τώρα η απειλή;

Κάθε είδους ερέθισμα, όπως είναι η σκόνη του αέρα, ο ηλεκτρισμός από τα μαλλιά μας ή από τα ρούχα μας, ένα έντομο, ο ιδρώτας, μυρωδιές από τα φύλλα ή τα λουλούδια.

Οτιδήποτε αγγίζει το δέρμα μας αφυπνίζει τους υποδοχείς που λειτουργούν σαν συναγερμός στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του αποκρίνεται με μια αίσθηση: φαγούρα στο σώμα.

Κύριες αιτίες για τη φαγούρα στο σώμα είναι:

φυδάτωση, Δερματίτιδα, Ψωρίαση, Ροδόχρους ακμή, Υπερβολική εφίδρωση, Έλλειψη υγιεινής, Δερματικός ερεθισμός, Αλλεργική αντίδραση, Χρήση ισχυρών χημικών προϊόντων, Τσιμπήματα εντόμων, Ακάρεα ή άλλοι μικροοργανισμοί, Στρες, Νευρικότητα, Άγχος, Δευτερεύουσες επιδράσεις φαρμάκων, Χαμηλές θερμοκρασίες.