ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ξαφνική διασπορά του ρωσικού στόλου Βαλτικής

«Μπαρούτι» μυρίζει ανοικτά της Αγίας Πετρούπολης από την πρόκληση των ΗΠΑ με την προσέγγιση πολεμικών πλοίων σε ρωσική πόλη  παραμονές της επετείου λήξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Για αυτό διατάχθηκε διασπορά του ρωσικού στόλου Βαλτικής, ακριβώς  λόγω της προκλητικής παρουσίας αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Αγίας Πετρούπολης αμαυρώνοντας το εορταστικό κλίμα ενόψει της επετείου της νίκης των Σοβιετικών δυνάμεων κατά του άξονα.

Ρωσικά πλοία που κατέπλευσαν αρχικά στο λιμάνι της  Αγ.Πετρούπολης λόγω  της συμμετοχής τους στην επέτειο της ημέρας της νίκης (9ης Μαΐου) απέπλευσαν εσπευσμένα ( με άνωθεν εντολή) λόγω ισχυρής παρουσίας αμερικανικού αντιτορπιλικού με σύστημα AEGIS  στα ανοικτά.

Το περιστατικό έχει ως εξής, μοίρα του ρωσικού στόλου Βαλτικής κατέπλευσε στην Αγία Πετρούπολη στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης στις 6 Μαΐου, αλλά αναγκάστηκε να αποστείλει την δύναμη της στα ανοικτά λόγω παρουσίας αμερικανικών αντιτορπιλικών που πλησίασαν επικίνδυνα στην περιοχή αλλά σε απόσταση ικανή  για μια πιθανή πυραυλική επίθεση, τονίζουν Ρώσοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε επίσημα τον απόπλου των πολεμικών πλοίων του στόλου στη Βαλτική Θάλασσα αλλά αναμένεται να το πράξει σύντομα.

Ρωσικά μέσα μάλιστα ανέφεραν ότι ενδεχομένως να μην  πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος ναύαρχος του στόλου της Βαλτικής  έχει επικεντρωθεί στον κόλπο του Γκντανσκ, όπου μετέβη το USS Carney (DDG-64).

Σύμφωνα με έναν από τους Ρώσους αξιωματικούς του Ναυτικού τα πολεμικά πλοία είναι ήδη σε διασπορά, κάτι που αποτελεί μια κοινή πρακτική του στόλου σε περίπτωση αποτροπής αιφνιδιαστικής απειλής πυραυλικής επίθεσης, διότι αν τα πλοία ήταν σε  «γραμμή» θα ήταν τελείως ανυπεράσπιστα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ρωσικά πλοία φορτώθηκαν με πυραύλους και άλλα πυρομαχικά… βιαστικά .

Υπενθυμίζεται ότι τα κύρια οπλικά συστήματα των αμερικανικών αντιτορπιλικών είναι εκτοξευτές του πυραυλικού συστήματος «Aegis»,  με απόθεμα  90 πυραύλους cruise.

Όπως γράφει η εφημερίδα, πριν από τρία χρόνια, τα αμερικανικά πλοία αυτού του τύπου  εκσυγχρονίστηκαν με την τελευταία έκδοση των πυραύλων «Tomahawk -3» οι οποίοι είναι  σε θέση να «πετάξουν» κάτω από τη μύτη των ρωσικών συστημάτων  S-400 .

Αυτά τα βλήματα είναι τεχνολογίας stealth και δύναται να ίπτανται με ασφάλεια σε ύψος 5 μέτρων, γεγονός που τα καθιστά σχεδόν αόρατα στα ρωσικά ραντάρ.

Από ότι φαίνεται «σφίγγουν» τα πράγματα στην Βαλτική και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ενώ την ίδια στιγμή Αμερικανός στρατηγός στην Ευρώπη ζητά ενισχύσεις .

Το σκηνικό περιπλέκεται συνεχώς και η κοντινή απόσταση που «κινούνται» πολεμικά πλοία και δυνάμεις εκατέρωθεν είναι λίαν επικίνδυνο για …’ατύχημα». 

[g_youtube v=»XhCGtc4kWDQ»]

Πηγή: pentapostagma.grpentapostagma.gr