ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΛΛΙΑ: Με κομμένη την ανάσα αναμένονται τα αποτελέσματα – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Και οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν: Ο Μακρόν στην Τουκέ και η Λεπέν στο Ενίν-Μπομόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό τμήμα και θα επιστρέψει στο Παρίσι όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το αρχηγείο του κινήματός του.

Σχεδόν την ίδια ώρα ψήφισε και η Μαρίν Λε Πεν που επίσης χαιρέτισε τους ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Από τη σημερινή αναμέτρηση απουσιάζουν τόσο οι Σοσιαλιστές -ο Μπενουά Αμόν έλαβε μόλις το 6,3% των ψήφων για την προεδρία της Γαλλίας-, όσο και η δεξιά, με τα σκάνδαλα να έχουν στοιχίσει στον Φρανσουά Φιγιόν μια θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες, Σάββατο, να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο.