Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα: Οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο ευθύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Αποκαλυπτικός αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την τραγική εξέλιξη ήταν ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιαο Τζουντζενγκ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κινέζος αξιωματούχος άσκησε κριτική στις ΗΠΑ και την Δύση, διαψεύδοντας παράλληλα και τις πληροφορίες περί υποστήριξης του Πεκίνου στο Κρεμλίνο με στρατιωτικό υλικό.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης, ήταν καυστικός ως προς τους χειρισμούς Δύσης, επιρρίπτοντας ευθύνες για την ρωσική εισβολή και στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Η μέγιστη προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μαζική ανθρωπιστική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Σι συμμετείχε στην εικονική σύνοδο κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτζ και επανέλαβε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε από κοινού τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να διατηρήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων.

Δημοσιογράφος

Η Κίνα είναι μια χώρα που υποστηρίζει πως σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αναρωτιέμαι γιατί η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπως οι δυτικές χώρες.

Πρέσβης Κίνας στην Ελλάδα

Η Κίνα υποστηρίζει συνεχώς και σταθερά τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις, υποστηρίζει τη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Αυτή η θέση ισχύει για το ζήτημα της Ουκρανίας καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ωστόσο, η τραγωδία δημιουργήθηκε τελικά από τον ένα λάθος υπολογισμό μετά τον άλλο των συνδεδεμένων μερών.

Ο Δρ. Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ήδη επισημάνει σε άρθρο του το 2014 ότι η Ουκρανία πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, όχι ως φυλάκιο της μιας πλευράς ενάντια στην άλλη.

Ο Κινέζος Πρέσβης είπε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ χαρακτήρισε σπέκουλα τις κατηγορίες για ανθρωπιστική ή στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία.

«Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας βασίζονται στην αδέσμευτη, μη συγκρουσιακή σχέση και στη μη στόχευση οποιουδήποτε τρίτου. Η εικασία της Κινεζο-Ρωσικής επικοινωνίας και κατανόησης πίσω από την κρίση της Ουκρανίας είναι εκδήλωση «στρατηγικού άγχους» και «στρατηγικής απόγνωσης» ορισμένων χωρών και μέσων ενημέρωσης.

Η κρίση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα των εντάσεων ασφαλείας που συσσωρεύτηκαν και εντάθηκαν στην Ευρώπη με τα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε με τα θεμελιώδη στοιχεία του ζητήματος.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, την πολιτική εξουσίας και τη μονομερή προσέγγιση, και να σκεφτούν σοβαρά πώς να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών».