Κίνα: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εξηγήσεις και πληροφορίες από τις ΗΠΑ ζητά η κυβέρνηση της Κίνας σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια που ανακαλύφθηκαν στην Ουκρανία.

Φαίνεται ότι η Κίνα θεωρεί πώς οι καταγγελίες των Ρώσων για ύπαρξη εργαστηρίων βιολογικού πολέμου, έχουν βάση και απαιτεί να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν στοιχεία για στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδότησαν οι Αμερικάνοι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Πεκίνο Zhao Lijian έκανε παρατηρήσεις και επικαλούμενος τα στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, τα οποία βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του Πενταγώνου.

Όπως ανέφερε το κινεζικό CGTN, η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν λεπτομέρειες για τους ιούς που έχουν αποθηκευτεί όλα αυτά τα χρόνια στα εργαστήρια αλλά και για τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν στην κατοχή τους.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαθέτει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Fort Detrick, όπου βρίσκεται το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το κέντρο των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Zhao, οι ΗΠΑ απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη την επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας για αυτά τα βιολογικά εργαστήρια και αντ’ αυτού την απέρριψε ως παραπληροφόρηση.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που εμπόδισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για αυτό. «Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να παράσχει πλήρη διευκρίνιση για τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητές της εντός και εκτός των συνόρων της και να αποδεχθεί την πολυμερή επαλήθευση»τόνισε.