«Κίνδυνος αναζωπύρωσης»! Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν «σηκώνουν τα μανίκια» για νέο γύρο κλιμακώσεων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέες κατηγορίες εκτοξεύουν ο ένας στον άλλον,  Αρμενία και Αζερμπαιντζάν, μετά από αρκετούς μήνες της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει.

Υπενθυμίζεται, ότι αυτό έρχεται μετά τον αιματηρό πόλεμο  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι πραγματοποίησαν επιδρομές πέρα ​​από τα  αμφισβητούμενα σύνορά τους, μετά την κράτηση έξι στρατιωτών της Αρμενίας την Πέμπτη.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, εξέδωσε δήλωση που ισχυρίζεται ότι «στις 27 Μαΐου, περίπου στις 03:00, μια ομάδα αναγνώρισης και σαμποτέρ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, προσπάθησε να διασχίσει τα  κρατικά σύνορα». 

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται, ότι οι έξι άντρες που συνελήφθησαν, προσπαθούσαν να βρουν νάρκες και να διακόψουν τις οδούς εφοδιασμού, κάτι που  θεωρήθηκε ως «τρομοκρατική» πράξη.

Ωστόσο, αργότερα την Πέμπτη, ο  Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, επέμεινε ότι οι στρατιώτες είχαν απαχθεί από το εσωτερικό της χώρας.

«Οι στρατιώτες μας πραγματοποίησαν εργασίες, για τη ρύθμιση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν και για την εξόρυξη των ναρκών, με την εγκατάσταση προειδοποιητικών σημείων. Δεν υπήρχε σκοπός σαμποτάζ " , είπε.

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι «οι προκλητικές ενέργειες της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν, στοχεύουν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε επίσης τον γείτονά του, ότι παραβίασε τους όρους της τριμερούς συμφωνίας που μεσολάβησε η Μόσχα, η οποία είχε σταματήσει τις έντονες μάχες που σκότωσαν τη ζωή χιλιάδων στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια του σύντομου πολέμου Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Πρόεδρος του Πασιανάν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για να παγώσει τη σύγκρουση για την επίμαχη περιοχή.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρείται, ένα  ντε φάκτο  τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενούσε πολλούς Αρμενίους και διοικούνταν σχεδόν αυτόνομα από αξιωματούχους με στενούς δεσμούς με το Ερεβάν.

Η συμφωνία προβλέπει, την Αρμενία να παραιτείται από τον έλεγχο σε πολλές περιοχές.

Ωστόσο, έχει καταστρατηγηθεί από ισχυρισμούς και από τις δύο πλευρές και υπάρχει ο φόβος, ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να θερμανθεί και πάλι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Pashinyan ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, είχαν προσπαθήσει να εισέλθουν κρυφά στη χώρα χρησιμοποιώντας πλαστά δελτία ταυτότητας, για να περιβάλουν μια στρατηγική λίμνη που εκτείνεται στα σύνορα.

Τέλος, τον Φεβρουάριο το Μπακού, κατηγόρησε τα στρατεύματα των Αρμενίων ότι πυροβόλησαν στα σύνορα, κάτι που θεωρήθηκε ως κατάφωρη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Οι Αρμένιοι  αρνούνται τους ισχυρισμούς.

Πηγή: pentapostagma