BREXIT: Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit, επτά μόλις ημέρες πριν από την αποχώρηση της χώρας από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.

Την είδηση επιβεβαιώνουν μία ευρωπαϊκή πηγή, αλλά και πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, που σημειώνει ότι «συμφωνία επετεύχθη. Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Είναι εξαιρετικά τα νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ» τονίζει η πηγή και συμπληρώνει πως «επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν».

Την εν λόγω εμπορική συμφωνία, η ΕΕ και η Βρετανία διαπραγματεύονταν επί 10 μήνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή τη συμφωνία, επειδή τώρα έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

Πανηγυρισμοί από τον Μπόρις Τζόνσον

Με μία φωτογραφία που δείχνει τον ίδιο να πανηγυρίζει, με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες, ανακοίνωσε ο την "νίκη" που επετεύχθη χθες καθώς ΕΕ και Βρετανία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit.

"Η συμφωνία ολοκληρώθηκε", σχολιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πώς αντέδρασαν οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σκοπεύει να εκφράσει την άποψή του αργότερα για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εξ αρχής υποστήριζε ότι μια συμφωνία θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον.

«Από την περίοδο των εκλογών, το Εργατικό Κόμμα προέτρεπε την κυβέρνηση και την ΕΕ να διασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον μας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος των Εργατικών. «Θα παρουσιάσουμε την επίσημη αντίδρασή μας σε εύθετο χρόνο», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου αργότερα χθες το πρωί.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr