Ερντογάν σε Φον ντερ Λάιεν: “Να μη σπαταλήσουν και αυτή την ευκαιρία οι Έλληνες”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν είχε ο Τούρκος πρόεδρος, που υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. “Χρήσιμη” χαρακτήρισε την συνομιλία η Φον ντερ Λάιεν.

Τηλεδιάσκεψη διάρκειας 40 περίπου λεπτών είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως αναμενόταν, βρέθηκαν τα ελληνοτουρκικά και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η σχέση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως αμφότερες αγνοούν τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών με τους “μαξιμαλιστικούς τους ισχυρισμούς”.

Παράλληλα, στο ίδιο μοτίβο, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, τονίζοντας πως η χώρα του υποστήριζε τον διάλογο εξ αρχής και πετώντας το μπαλάκι στην Ελλάδα, η οποία “δεν θα πρέπει να σπαταλήσει μία ακόμη ευκαιρία για διπλωματία”.

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν επικαλέστηκε την ανανέωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου και της Τελωνειακής Ένωσης και της εξαίρεσης στη βίζα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία βάση για ενδυνάμωση των σχέσεών τους.