ΒΟΜΒΑ: «Ο Ερντογάν γνώριζε από πριν το πραξικόπημα εναντίον του»

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference in Istanbul, Turkey, January 24, 2020. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια νέα εκδοχή για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υποστηρίζει Τούρκος δημοσιογράφος, που έχει καταφύγει στη Σουηδία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, κεντρικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ένας Τούρκος πράκτορας, ο οποίος σε γνώση του περιβάλλοντος Ερντογάν παγίδευσε τους στασιαστές και τους οδήγησε σε ένα εγχείρημα εξαρχής καταδικασμένο.

Καταδικασμένο σε αποτυχία ήταν το πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, γιατί τα σχέδια των στασιαστών της 15ης Ιουλίου του 2016 ήταν σε γνώση ανθρώπων του προέδρου. Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κατονομάζοντας ως ενορχηστρωτή τον Σαντίκ Ουστούν, πράκτορα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Σαντίκ Ουστούν, στέλεχος της ΜΙΤ, έπαιξε ρόλο κλειδί στην οργάνωση των ισλαμικών οργανώσεων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να αναλάβει πολιτικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουστούν είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους στρατηγούς που κατήγγειλε.

Ο Ουστούν βοήθησε στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, ενορχήστρωσε την κινητοποίηση στρατιωτικών μονάδων υπό τον μανδύα τρομοκρατικής απειλής σαν να επρόκειτο για απόπειρα πραξικοπήματος και κατηγόρησε το κίνημα του Γκιουλέν, ως πραξικοπηματίες.

Μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών που φέρονται ότι έπεσαν στην παγίδα ήταν και ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος βασανίστηκε μετά τη σύλληψή του.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις μαζικές διώξεις αντιφρονούντων, ενώ ο Ουστούν δεν εμφανίσθηκε σε καμιά από τις δίκες, υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Ο Μποζκούρτ έχει καταφύγει στη Σουηδία.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έκλεισαν 139 Μέσα Ενημέρωσης ενώ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για δεκάδες δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο Ουστούν είναι σήμερα επικεφαλής των μυστικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.