ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Άκρως προκλητικός – «Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλά στο θέμα της Αγίας Σοφίας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


“Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μιλά”, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, όπως αποφασίστηκε την Παρασκευή με διάταγμα του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT HABER, εγκάλεσε την Ελλάδα ότι είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει ισλαμικό τέμενος στην πρωτεύουσά της, ενώ αναφερόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έκανε λόγο για “διώξεις των Τούρκων της δυτικής Θράκης” από πλευράς του ελληνικού κράτους, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Άγκυρας περί εθνικού χαρακτήρα του μειονοτικού πληθυσμού.

Ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι “σίγασε” το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή στη Θράκη, “με το πρόσχημα του κορονοϊού”.

“Θα ενημερώσουμε την UNESCO”

Η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται όσον αφορά την Αγία Σοφία, δήλωσε εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Δύο ιμάμηδες, 4 μουεζίνηδες “με καλή φωνή”

Δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα διορίσει για την Αγιά Σοφιά η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Αλί Ερμπάς, ενώ επιβεβαίωσε ότι επεξεργάζονται φόρμουλα κάλυψης των αγιογραφιών την ώρα της προσευχής, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τους επισκέπτες τουρίστες ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πηγαίνουν στο τμήμα του μνημείου όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι A Haber, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγιάς Σοφιάς επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο “Μεγάλο Τζαμί Αγιάς Σοφιάς”.

“Δεν τίθεται επί τάπητος καμιά αλλαγή σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”, είπε. Ερωτηθείς για τις αγιογραφίες μέσα στην Αγιά Σοφιά, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε “ίνσαλλάχ από τις 24 Ιουλίου και μετά που θα ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή θα κλείσουν αυτές οι εικόνες είτε με μια κουρτίνα είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα συσκοτιστούν με τη χρήση φωτός. Μετά την προσευχή η κουρτίνα θα ανοίγει και πάλι ή θα σταματά η συσκότιση προκειμένου να γίνονται επισκέψεις. Μακάρι να το λύσουμε με ένα ωραίο σύστημα”, ανέφερε.

Ο Αλί Ερμπάς είπε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν ειδικές προσκλήσεις για την προσευχή της 24ης Ιουλίου και πως όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος, ενώ επεσήμανε ότι θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου. Πρόσθεσε ότι από αύριο θα ξεκινήσουν εργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ανακοίνωσε ακόμη το θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες για να ασκούν καθήκοντα θρησκευτικά, λέγοντας μάλιστα ότι θα τους επιλέξουν με βασικό κριτήριο την καλή φωνή.

Για τις επισκέψεις τουριστών, ο Αλί Ερμπάς ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με τρόπο ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επισκέπτονται το μνημείο χωρίς να περνούν στους χώρους προσευχής ή μπροστά από εκείνους που κάνουν προσευχή. “Σε αυτό το ζήτημα πιστεύω δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν εξ ολοκλήρου για επισκέψεις τα σημαντικά τμήματα της Αγίας Σοφίας, ο Αλί Ερμπάς είπε ότι αυτό θα το διευκρινίσουν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, ενώ είπε ότι θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί.

Μάλιστα ανέφερε πως κάποια σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα γίνεται έκθεσή τους αλλού.

Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πάρει τέλος και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία η κατάρα του Αλλάχ και των αγγέλων θα πέσει πάνω σε εκείνους που χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για την οποία εκείνος την έταξε.

“Μακάρι αυτή η απόφαση να είναι αφορμή για να σταματήσει αυτή η κατάρα να βαρύνει αυτό το έθνος”, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς λέγοντας ότι μεγάλωσαν ακούγοντας συνεχώς ότι “ενόσω η Αγία Σοφία είναι κλειστή (για μουσουλμανική προσευχή), η κατάρα του Πορθητή είναι πάνω στο έθνος”.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από Ελλάδα και Δύση

“Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας” ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των “27”. “Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα” σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

“Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη”, επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι “ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί”.