Άγριος καβγάς Μακρόν με Τραμπ μπροστά στις κάμερες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι την Τρίτη ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και το Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το CNNi, οι δύο ηγέτες «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» πάνω σε αρκετά ζητήματα, μπροστά στους δημοσιογράφους.

Η ένταση ξεκίνησε, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν διόρθωσε τον Ντόναλντ Τραμπ ως προς τον αριθμό των μαχητών του ISIS που έχουν ευρωπαϊκό υπόβαθρο. Είχε προηγηθεί ερώτηση του Αμερικανού προέδρου, εάν η Γαλλία ήταν πρόθυμη να επαναπατρίσει τους Γάλλους τρομοκράτες που είχαν συλληφθεί στη Συρία και το Ιράκ.

Η ερώτηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Μακρόν, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, είπε: «Ας σοβαρευτούμε: Οι πολύ μεγάλοι αριθμοί μαχητών στους οποίους αναφέρεστε, αφορούν στους μαχητές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και τις περιφερειακές χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι αυτοί που προέρχονται από την Ευρώπη συνιστούν «μια μικρή μειοψηφία του όλου προβλήματος».

Η ένταση συνεχίστηκε, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τους δύο ηγέτες ποια θα πρέπει να είναι η στάση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Νομίζω ότι τα βρίσκομε με την Ρωσία». Στρεφόμενος δε προς τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόσθεσε πως η Γαλλία έχει παρόμοια οπτική επ’ αυτού.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν φάνηκε να ικανοποιείται από την τοποθέτηση του Τραμπ και απάντησε λίγο μετά ως εξής: «Αν και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας στρατηγικός διάλογος με την Ρωσία, οι ηγέτες (του ΝΑΤΟ) δεν πρέπει να τον ασκούν με αφέλεια».

Η στιγμή, όμως, που άναψε για τα καλά τα «αίματα» στην κοινή συνέντευξη Τύπου ήρθε, όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Μακρόν να αναφερθεί στα όσα είχε πει στις αρχές Νοεμβρίου στο περιοδικό «Economist», όταν είχε κάνει λόγο για «ένα ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «έλλειμμα ηγεσίας υπό τον Τραμπ».

Ο κ. Μακρόν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τις δηλώσεις του αυτές και είπε: «Γνωρίζω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν μια κάποια αντίδραση. Αλλά τις στηρίζω».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την εμφανή δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου, και ερμηνεύτηκε ως απάντηση στους χαρακτηρισμούς του Τραμπ έναντι του Μακρόν, πριν από τη κοινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «μοχθηρές και προσβλητικές» τις αναφορές Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ».