Επισήμως plan B για την Ελλάδα συζητά η ΕΕ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύο χτυπήματα επιφύλασσε σήμερα για την Ελλάδα το διεθνές πρακτορείο Reuters παρουσιάζοντας ένα μάλλον ζοφερό μέλλον για την ελληνική οικονομία και ανοίγοντας και το θέμα του plan B.

Για πρώτη φορά, ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν επισήμως για το Plan B, δηλαδή μία ελληνική χρεοκοπία, καθώς οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και ο χρόνος τελειώνει, μεταδίδει το Reuters.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, κατά την προετοιμασία του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους αργά την Πέμπτη στη Μπρατισλάβα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα είναι τρία.

Το λιγότερο πιθανό είναι, κατά την άποψή τους, να υπάρξει μια επιτυχής συμφωνία την  επόμενη εβδομάδα, ώστε να τηρηθεί η προθεσμία των τελών του Ιουνίου (όταν και λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πρέπει να πληρωθούν 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ).

Η δεύτερη πιθανότητα είναι να συμφωνηθεί μια περαιτέρω επέκταση του προγράμματος διάσωσης, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμα τα 7,2 δισ. ευρώ των δανείων και τα 10 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. 

Και το τρίτο σενάριο, που συζητήθηκε επίσημα για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο στην ΕΕ, ήταν η παραδοχή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συνάντηση δεν οδήγησε σε κάποια απόφαση ή ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απίθανο να υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία με την Αθήνα για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας. «Αυτό θα απαιτούσε πρόοδο μέσα σε λίγες ημέρα, κάτι που δεν έχει καταστεί δυνατό εδώ και εβδομάδες», αναφέρει πηγή του πρακτορείου.

«Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση για το Plan B για την Ελλάδα», ανέφερε άλλος αξιωματούχος. Στο σενάριο αυτό, η επιβολή capital controls θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ενώ δεν αποκλείεται και η έκδοση IOUs από την Αθήνα, ως εναλλακτικού μέσου πληρωμών.

Διακοπή του ELA

Δύο ημέρες μετά την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία αποτέλεσε ανάσα ρευστότητας για την ελληνική οικονομίας, ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ήρθε να ταράξει τα νερά αφού όπως υποστηρίζει οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι έτοιμοι να διακόψουν την έκτακτη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις το οποίο υποστηρίζει ότι «εφόσον η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία θα ήταν τρελό η ΕΚΤ να αποσύρει τον ELA» και συμπληρώνει παράλληλα ότι «εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, όλα θα αλλάξουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεοκοπήσει».

Φοβούμενη ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει εκτός Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχει οικονομική στήριξη προσπαθώντας να την κρατήσει εντός ευρώ, αλλά ένα Grexit θα έδινε μια νέα τροπή στα γεγονότα, σχολιάζει το Reuters. Στο δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρεται και η υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει τις οφειλές της προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου μετά το αίτημα να ομαδοποιηθούν οι δόσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται «Είναι θέμα χρόνου να κοπεί ο ELA και να επιβληθούν capital controls».

Η προοπτική διακοπής του ELA πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ - καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται- η επιβολή capital controls είναι αναπόφευκτη.