Γιούνκερ: Εάν θέλετε να φύγω, θα φύγω


«Αν θέλετε να φύγω, πέστε το και θα φύγω» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της συζήτησης για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, από ευρωσκεπτικιστές και τους μη εγγεγραμμένους της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Κατά την έναρξη της συζήτησης για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, μετά τις αποκαλύψεις για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι, αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει.

Όμως πρόσθεσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι προθέσεις αυτών που υπέγραψαν την πρόταση μομφής είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζουν στο ψήφισμα, καθώς, όπως συμπλήρωσε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι μόνον του Λουξεμβούργου διότι, όπως συμπλήρωσε, οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της επιβολής ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ε.Ε. και της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ακόμη τόνισε πως, όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της Ε.Ε. το 2005, είχε προτείνει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των φορολογικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε..

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσαν ότι, την ερχόμενη Πέμπτη, θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαμπριέλ Τσίμερ, παραδέχθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την κατάθεση πρόταση μομφής διότι –διευκρίνισε– δεν ήταν επιθυμητή η συγκέντρωση υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς.  Η ίδια τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.