Χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ζήτησε ο Αμπάς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει μια δεσμευτική απόφαση που θα ορίζει το χρονικό πλαίσιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
 

Μιλώντας στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, στο Κάιρο, ο Αμπάς ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθούν «σοβαρές διαπραγματεύσεις» που θα οδηγήσουν σε μια οριστική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων δήλωσε επίσης «πεπεισμένος ότι υπάρχει τοπική και διεθνής βούληση» για τη χορήγηση των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του καλοκαιριού.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, από τον πόλεμο αυτό καταστράφηκαν 61.000 σπίτια και ολόκληρες γειτονιές μετατράπηκαν σε ερείπια.

Λίμπερμαν: Η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του, η οποία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο των δωρητών του Καΐρου, είναι ένας από τους αναντικατάστατους πρωταγωνιστές για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

«Η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ισραήλ», είπε ο υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Το Ισραήλ, που έχει επιβάλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006, μπορεί επί της ουσίας να εμποδίσει ή να διευκολύνει τη μεταφορά της βοήθειας που θα χορηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και πόρων.

Οι ισραηλινές Αρχές ζητούν ωστόσο εγγυήσεις ότι η διεθνής βοήθεια δε θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Λίμπερμαν εμφανίστηκε πάντως θετικός «σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση των πολιτικών υποδομών στη Γάζα».

Στο περιθώριο δε της συνόδου των δωρητών στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να ζητήσει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που έχει διακοπεί από τον Απρίλιο. Ο Λίμπερμαν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες των Παλαιστινίων για τη μονομερή αναγνώριση του κράτους τους δε συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. «Θα πρέπει να δούμε σε ποιο πλαίσιο και σε ποια σημεία θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές. Εάν δεν αφορούν παρά μόνο τις παλαιστινιακές απαιτήσεις, τότε είναι χαμένος κόπος», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στον Ynet.

Αίγυπτος: Νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κάλεσε, τέλος, το Ισραήλ να ξεκινήσει νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους στη βάση μιας αραβικής πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 και έχει ήδη απορριφθεί από την ισραηλινή πλευρά.

«Απευθύνομαι στο λαό και την κυβέρνηση του Ισραήλ: έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί η σύγκρουση», είπε ο Σίσι κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από 50 ημέρες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων το καλοκαίρι.

«Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματική έναρξη για την επίτευξη ειρήνευσης, η οποία θα διασφαλίζει σταθερότητα και ευημερία και θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο της συνύπαρξης, αυτό είναι το όραμα της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν επίσης 30 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Το σχέδιο που είχε προταθεί από τη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια μιας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό το 2002 προσφέρει πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την παραχώρηση όλων των εδαφών που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 και τη συμφωνία για μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.