ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Συνεχίζεται η κατάρρευση των τιμών του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συνεχίσθηκε στις ασιατικές αγορές το σφυροκόπημα στις τιμές του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού πετρελαίου, με τις τιμές να διαμορφώνονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα 21 ετών.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα δεν στάθηκε ικανή να αναχαιτίσει την κατάρρευση των τιμών αφού οι αγορές δεν πείσθηκαν ότι το διευρυμένο καρτέλ διαθέτει την απαραίτητη συνοχή και πειθαρχία για μια μετρήσιμη και ουσιαστική μείωση της καθημερινής παγκόσμιας παραγωγής.

Στη βάση αυτή αναμένεται νέα σύγκληση του ΟΠΕΚ μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο βασικός λόγος κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου είναι η ανύπαρκτη ζήτηση και η αδυναμία αποθήκευσης των ήδη μειωμένων ποσοτήτων που παράγονται διεθνώς. Πιο απλά, με την καταναλωτική ζήτηση στο ναδίρ επήλθε η ταχεία πλήρωση των αποθηκευτικών δεξαμενών.

Σε αντίθεση με τους παραγωγούς του Περσικού Κόλπου, που εν ανάγκη μπορούν να αποθηκεύσουν το αργό τους σε μεγάλα tankers, οι αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν δυνατότητες αποθήκευσης πάρα μόνο σε επίγειες δεξαμενές που όμως πλέον είναι υπερπλήρεις.

Για το λόγο αυτό και τα συμβόλαια παράδοσης αμερικανικού αργού πετρελαίου έχουν δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα.

ΠΗΓΗ: cnn.gr