Κορωνοϊός: Σήμερα ο πρώτος επίσημος «απολογισμός ζημιών» από το ΔΝΤ- Οι αναφορές στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τις οικονομικές του προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 και το 2021 θα δημοσιοποιήσει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα πλαίσια των ανακοινώσεων που θα κάνει για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Προ εξαμήνου το ΔΝΤ προέβλεπε πως η Ελλάδα θα είχε εφέτος ανάπτυξη 2,2%, πληθωρισμό 0,9% σε μέσα επίπεδα, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κοντά στο 3,3% του ΑΕΠ και ανεργία κοντά στο 16,8%.

Σήμερα, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ δεν πρόκειται απλά να αναθεωρήσει επί τα χείρω τα μεγέθη αυτά, αλλά τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας αναμένεται να παραπέμπουν σε μια εικόνα της Ελλάδας αντίστοιχη με τα χρόνια του πρώτου Μνημονίου.

Δεδομένης της βαρύτητας που έχει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία τα στοιχεία του Ταμείου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγορά εργασίας, και ειδικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αφενός διότι θα αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις εφετινές τουριστικές εισπράξεις, αφετέρου διότι θα δείξουν πόσους νέους ανέργους αναμένει ο διεθνής οργανισμός στην Ελλάδα μέσα στους επομένους μήνες.

Η έκθεση του ΔΝΤ θα αποκαλύψει και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οργανισμού για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία της ευρωζώνης ο κορωνοϊός. Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2020 το Ταμείο προέβλεπε πως εφέτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν στο 3,3% και πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα αναπτυσσόταν κατά 1,3%.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας εφέτος και το 2021, καθώς θα αποτυπώσουν την ταχύτητα ανάκαμψης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμο