ΑΥΤΟ είναι το απαιτητικό επάγγελμα με κέρδη έως και 150.000 ευρώ το χρόνο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πρόκειται για μια άκρως απαιτητική δουλειά, η οποία όμως σίγουρα θα γεμίσει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς!

Συνήθως τα όνειρα των πιο πολλών περιλαμβάνουν το να γίνουν τόσο πλούσιοι ώστε κάποτε να αποκτήσουν τον δικό τους προσωπικό μπάτλερ.

Μάλλον όμως έχει έρθει η εποχή που το όνειρο θα είναι να γίνουμε εμείς οι ίδιοι μπάτλερ σε κάποιον πλούσιο, εξασφαλίζοντας ετήσιες αποδοχές που μπορούν να φτάσουν και τις 150.000 ευρώ.

Το «παλιομοδίτικο» αυτό επάγγελμα, στο οποίο ως γνωστό έχει διαπρέψει το βρετανικό έθνος με το απαράμιλλο στυλ των Άγγλων μπάτλερ και την προσήλωση τους στο σαβουάρ βίβρ και στις «ετικέτες» των καλών τρόπων, φαίνεται ότι αποτελεί δημοφιλή επιλογή με πολύ υψηλές απολαβές.

Μην φανταστείτε τους αντίστοιχους υπηρέτες του Πύργου του του Ντάουντον Άμπευ. Εδώ μιλάμε για εξελιγμένους μπάτλερ με τα smartphones τους, τα ipad τους και συγχρόνως τα... γυαλιστικά των ασημικών.

Μόνο στο διεθνούς φήμης British Butler Institute του Λονδίνου εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή γύρω στα 400 άτομα, με την πλειοψηφία αυτών να ταξιδεύει στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση της εξάσκησης τους για να καλύψουν τη αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι από αυτούς θα βρουν εργασία στην Κίνα και στις χώρες του Κόλπου, όπου η απαίτηση για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μεγαλώνει κάθε χρόνο και πιο πολύ.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο, το 30% των αποφοίτων του βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κερδίζουν περίπου 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ποσό πολύ μεγαλύτερο των 60 χιλιάδων που μπορεί να λάβουν στην Μεγάλη Βρετανία. Σε πολλές περιπτώσεις που ο μπάτλερ είναι και ο οικονόμος έχοντας στην ευθύνη του ακόμη 10 με 15 υφιστάμενους, το ετήσιο εισόδημα μπορεί να αγγίξει και τα 150 χιλιάδες ευρώ. Μόλις το 2014, το Ινστιτούτο «έκλεισε» θέσεις για 30 περίπου αποφοίτους του με ετήσιο μισθό 147.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με το iefimerida, η εργασία του Μπάτλερ όσο και να φαίνεται καλοπληρωμένη, παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική. Όπως λέει και ένας «σούπερ-μπάτλερ», ο Τζον Ντιρι , ο οποίος έχει στην ευθύνη του μεταξύ άλλων την εύρυθμη λειτουργία τριών σπιτιών του αφεντικού του, ένα στο Λονδίνο, ένα στην Βαλκανική και ένα τρίτο που κατασκευάζεται τώρα, «Πρέπει να γνωρίζεις πότε να βρίσκεσαι στο background και πότε να μην γίνεσαι ενοχλητικός».

«Πρέπει να σέβεσαι τον χρόνο, τον χώρο και την διάθεση του εργοδότη σου. Να φροντίζεις για την άνεση του κάθε στιγμή και να διασφαλίζεις ότι η οικεία λειτουργεί ρολόι. Δεν έχεις αυτό που λέμε προσωπική ζωή, αλλά την αγαπώ αυτή τη δουλειά» προσθέτει ο 44χρονος Μπάτλερ.

Οι μπάτλερ που έχουν εκπαιδευτεί στην Βρετανία είναι όπως είναι λογικό περιζήτητοι αφού η γνώση τους γύρω από τις εκδηλώσεις, τα δείπνα και τις φιλοξενίες είναι ασυναγώνιστες. Μην φανταστείτε όμως στερεοτυπικά για το ποιος μπορεί αν γίνει μπάτλερ.

Αν και η εικόνα του ηλικιωμένου μπάτλερ με την έντονη βρετανική προφορά σε παραπέμπει αμέσως στο επάγγελμα, οι σύγχρονοι μπάτλερ δεν είναι ούτε μεσήλικες, ούτε καν άντρες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η μέση ηλικία των αποφοίτων του είναι 41 χρόνων, ενώ το 40% είναι γυναίκες.

Οι περισσότεροι δε εξ αυτών έχουν ήδη πραγματοποιήσει αλλαγή στην καριέρα τους, έχοντας ασχοληθεί με άλλο επάγγελμα στο παρελθόν. Τα προβλήματα όμως που υπάρχουν στην αγορά εργασίας τους οδήγησε στο να εγγραφούν στο «City & Guilds Butlers Diploma» που θεσπίστηκε το 2010 και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκμάθηση πρώτων βοηθειών, φροντίδας των δερμάτινων και ασημικών αντικειμένων, στρώσιμο τραπεζιού κτλ.