Διπλό χτύπημα του ISIS στο Ιράν: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο τρόμος «σκέπασε» σήμερα την Τεχεράνη με τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στο ιρανικό Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ και μεταδίδουν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες από τις δύο επιθέσεις φτάνουν τους τριάντα εννέα.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν ο αριθμός των 12 νεκρών συμπεριλαμβάνει και τους δράστες της επίθεσης και αν αφορά και στις δύο επιθέσεις ή μόνο αυτή στο Κοινοβούλιο. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του ιρανικού Kοινοβουλίου και του μαυσωλείου του Aγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση.

Ένας άλλος από τους δράστες της επίθεσης ακούγεται στο βίντεο να λέει: «Δόξα τω Θεώ … Πιστεύατε ότι θα εξαφανιζόμασταν;»

Οι πληροφορίες για όσα συνέβησαν σήμερα στην Τεχεράνη ήταν αρχικά συγκεχυμένες.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση ενόπλων στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για έναν και μόνο ένοπλο στους χώρους του Κοινοβουλίου αλλά τελικά ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης ήταν τέσσερις και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο κρατώντας Καλάσνικοφ από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Μετά πολύωρη επιχείρηση, κατά διαστήματα της οποίας ακούγονταν πυροβολισμοί, η επίθεση στο Κοινοβούλιο έληξε με τα ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν ότι οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές του Ιράν αρνούνται ότι υπήρξε περίπτωση ομηρίας, είδηση την οποία μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα.

Λίγο μετά την εκδήλωση της επίθεσης στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε δεύτερη επίθεση αυτή τη φορά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το οποίο βρίσκεται 20 χλμ. μακριά.

Και εδώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA στο μαυσωλείο πραγματοποιήθηκε επίθεση από τέσσερις δράστες, ένας εκ των οποίων, μια γυναίκα, ανατινάχθηκε.

Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.