Η σαλμονέλα σταματά την παραγωγή στο μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας!


Σταματά η παραγωγή του μεγαλύτερου εργοστασίου σοκολάτας στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο Βέλγιο, λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας σε παρτίδα προϊόντων.

Το εργοστάσιο του ελβετικού κολοσσού σοκολατοποιΐας Barry Callebaut στην βελγική κωμόπολη Βίζε, σταμάτησε να εξάγει προϊόντα, έπειτα από την ανίχνευση σαλμονελας, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η εταιρεία.

Η μονάδα παράγει σοκολάτα σε παρτίδες χονδρικής για 73 βιομηχανίες, ανάμεσά τους πασίγνωστες εταιρείες, με τις οποίες ο όμιλος βρίσκεται σε επαφή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μόλυνσης σαλμονέλας σε ανθρώπους από κατανάλωση προϊόντων, με κύρια συμπτώματα διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες.

Η ανακοίνωση του Ομίλου Barry Callebaut

«Οι ειδικοί μας για τον έλεγχο της ποιότητας εντόπισαν την λεκιθίνη ως πηγή της μόλυνσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου

Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο του Βίζε» και ότι ο όμιλος έρχεται σε επαφή με 73 πελάτες (βιομηχανίες και σοκολατοποιούς) για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.

Ο όμιλος Barry Callebaut ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές του Βελγίου, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Διατροφικής Αλυσίδας και «έκλεισε όλες τις γραμμές παραγωγής σοκολάτας του Βίσε για προληπτικούς λόγους».

Όλα τα προϊόντα σοκολάτας που παρασκευάσθηκαν στο Βίσε μετά τις 25 Ιουνίου έχουν μπλοκαριστεί», διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση. «Όλες οι γραμμές παραγωγής σοκολάτας θα καθαριστούν και θα απολυμανθούν πριν από την επανεκκίνηση της παραγωγής». Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοδυτικά των Βρυξελλών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Διατροφικής Αλυσίδας επισκέφθηκε την μονάδα και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για την ιχνηλάτηση της μόλυνσης.

«Η διατροφική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για την Barry Callebaut και η μόλυνση αυτή είναι απολύτως εξαιρετικού χαρακτήρα. Διαθέτουμε έναν χάρτη και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες ασφαλείας», διαβεβαιώνει ο όμιλος.

Στον απόηχο της υπόθεσης Ferrero

Η ανακοίνωση δημοσιεύεται λίγες εβδομάδες μετά την υπόθεση των προϊόντων σοκολάτας που είχαν μολυνθεί από σαλμονέλα στο εργοστάσιο της Ferrero στην Αρλόν, στο νότιο Βέλγιο, που παρασκευάζει τις σοκολάτες Kinder.

Οι βελγικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν στις 17 Ιουνίου ότι έδωσαν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του εργοστασίου για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Ο ελβετικός όμιλος Barry Callebaut τροφοδοτεί με κακάο και προϊόντα σοκολάτας μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, από τους γίγαντες του τομέα όπως οι Hershey, Mondelez, Nestle ή Unilever μέχρι τους ζαχαροπλάστες.

Πρώτος στον κόσμο στον τομέα, οι ετήσιες πωλήσεις έφθασαν τα 2,2 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2020/2021. Κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση, τα κέρδη του ομίλου, με έδρα την Ζυρίχη, ανήλθαν σε 384,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, έναντι κύκλου εργασιών 7,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ο όμιλος απασχολεί 13.000 άτομα και διαθέτει περισσότερες από 60 μονάδες παραγωγής στον κόσμο.