Ποιες είναι οι συσκευές “βαμπίρ” που ρουφάνε περισσότερο ρεύμα. Χρήσιμες συμβουλές για ορατή μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


α συμφωνείς πως αυτοί είναι οι πλέον ακατάλληλοι καιροί για να μην προσέχουμε τι κάνουμε με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. Ήλθε η ώρα να μάθεις πως υπάρχουν κάποιες (πολλές) συσκευές που χωρίς να το γνωρίζεις, σε χρεώνουν το 20% του μηνιαίου λογαριασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι λέγονται vampire devices.

Τι και ποιες είναι οι vampire devices

Το βασικό αξίωμα είναι πως κάθε καλώδιο που είναι συνδεδεμένο σε πρίζα, 'τραβάει' ρεύμα. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στην οποία καταλήγει ή όχι.

Όπως απολαμβάνεις όλες τις smart συσκευές και τα καλούδια της τεχνολογίας που σου επιτρέπουν να κάνεις από το σπίτι σου τα πάντα, μάθε ότι όλες οι συσκευές που μας παρέχουν αυτήν την πολυτέλεια έχουν 'διαρροή' ενέργειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η 'κατάσταση αναμονής'.

Οι συσκευές "βαμπίρ" λοιπόν, σου ρουφάνε, στο τέλος της ημέρας (κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού το κακό γίνεται όταν εσύ κοιμάσαι -το βράδυ), το αίμα. Είναι αυτές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες, αλλά διατηρούνται σε κατάσταση αναμονής. Όσο είναι συνδεδεμένες σε πρίζα, 'απορροφούν' ενέργεια. Όχι όση όταν τις χρησιμοποιείτε (αν και κάποιες 'καίνε' τα ίδια), αλλά υπάρχει ένα κόστος που 'μαζεύεται'. Ας δούμε πόσο μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ οι συσκευές 'βαμπίρ' αντιπροσωπεύουν το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιεί κάθε σπίτι. Το συνολικό κόστος είναι στα 17.90 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (από 155 έως 414 ευρώ σε κάθε σπίτι).

Αυτή η χώρα καταναλώνει το 26% της παγκόσμιας ενέργειας. Σύμφωνα με το University of California, Berkeley το 5% είναι ενέργεια 'βαμπίρ'.

Είναι από 200 έως 400 τεραβατώρες, όσες περίπου καταναλώνει όλη η Ιταλία, σε ένα χρόνο.

Ας το δούμε λίγο πιο απλά, το θέμα.

  • Μια παλιά τηλεόραση, σε κατάσταση αναμονής κοστίζει 15 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Είναι 10 περισσότερα από μια σύγχρονη, LED.
  • Μια κονσόλα παιχνιδιών 'τρώει' 14.43 ευρώ κατά μέσο όρο και ένας υπολογιστής 13.30 ευρώ.

Αν η διαφορά σας φαίνεται αδιάφορη, δείτε πόσες συσκευές είναι βαμπίρ και κάντε τη σούμα.

Επειδή (και) αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στην Ελλάδα, ας δούμε τι έχουν διαπιστώσει εκεί όπου μπορούν να δώσουν τέτοιες πληροφορίες.

Οι Βρετανοί (για την ακρίβεια το British Gas) υπολόγισαν πως οι vampire devices κοστίζουν 174.30 ευρώ το χρόνο σε κάθε σπίτι. Δηλαδή “δυο μηνιαίους λογηαριασμούς”.

Τα νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία ξοδεύουν ετησίως, 3.75 δισεκατομμύρια ευρώ σε συσκευές βαμπίρ. Αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά την αύξηση της τάξεως του 54% στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας -θα πάει στα 2.337 ευρώ, το χρόνο.

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρξει και άλλη αύξηση “και οι λογαριασμοί να φτάσουν το χειμώνα έως τα 3.557 ευρώ”. Πρόσθεσαν ότι οι συσκευές 'βαμπίρ' μπορούν να γλιτώσουν 23% χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας (συνολικού ποσού 2.61 δισεκατομμυρίων ευρώ).