Συναγερμός από τους επιστήμονες: Ο «Μαύρος Θάνατος» επιστρέφει και απειλεί ξανά τον πλανήτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει κορυφαία γιατρός της Ρωσίας, προειδοποιώντας πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο εφιάλτης της βουβωνικής πανώλης, αποκαλούμενης και «Μαύρος Θάνατος» μπορεί να επιστρέψει, απειλώντας όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Η Dr Anna Popova τόνισε ότι η βουβωνική πανώλη ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Βλέπουμε ότι τα όρια των εστιών της πανούκλας αλλάζουν με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, καθώς και με άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα κρούσματα πανώλης στον κόσμο αυξάνονται ανησυχητικά.

«Η γρήγορη ανταπόκριση με αποπαρασιτώσεις (σ.σ. η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως από τσιμπήματα μολυσμένων ψύλλων) ήταν απαραίτητη για να σταματήσει η εξάπλωσή της», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι έως και 200 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους από βουβωνική πανώλη τον 14ο αιώνα. Ο «Μαύρος Θάνατος» θέρισε μάλιστα το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης εκείνη την εποχή.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εντοπιστεί πάντως ενεργές εστίες ούτε στη Ρωσία, η οποία σταμάτησε την εξάπλωσή της με άμεσες και συντονισμένες ενέργειές της στα σύνορα με τη Μογγολία και την Κίνα (όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εμβολιάστηκαν ενώ η χώρα πολεμούσε ταυτόχρονα την COVID-19), ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και στην Κίνα.

Κάτι που δεν αποκλείεται ωστόσο να αλλάξει, σύμφωνα με την Popova.

Η UNICEF προειδοποίησε άλλωστε τον περασμένο Αύγουστο για αναζωπύρωση της πανούκλας στην Αφρική.

Η βουβωνική πανώλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη η οποία διαδίδεται στον άνθρωπο από ψύλλους που ζουν σε άγρια ​​τρωκτικά, ενώ μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα σε λιγότερο από 24 ώρες εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πηγή: hairt