Νέος υπερμαγνήτης, 280.000 φορές ισχυρότερος από το μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορεί να σηκώσει το βάρος αεροπλανοφόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιστήμονες στη Γαλλία έλαβαν τελικά ένα από τα πιο πρόσφατα και πιο εντυπωσιακά εργαλεία τους στην προσπάθεια δημιουργίας πυρηνικής σύντηξης: έναν πραγματικά μεγάλο μαγνήτη.

Ερευνητές του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER) παρουσίασαν το πρώτο μέρος του μαγνήτη την Πέμπτη όταν τον παρέλαβαν από τον Αμερικανικό κατασκευαστή του, σύμφωνα με το Associated Press.

Όταν συναρμολογηθεί πλήρως, ο μαγνήτης θα στέκεται σε ένα εκπληκτικό ύψος 20 μέτρων και θα έχει διάμετρο 4 μέτρα. είναι επίσης αρκετά ισχυρός για να σηκώσει το βάρος ενός αεροπλανοφόρου.

Ο ίδιος ο μαγνήτης είναι στην πραγματικότητα γνωστός ως «κεντρική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα». Θα χρησιμοποιηθεί ως υπεραγωγός για να επιτύχει τις απίστευτες ποσότητες θερμότητας και πίεσης που είναι απαραίτητες για την παραγωγή πυρηνικής σύντηξης. Ο μαγνήτης μπορεί να δημιουργήσει ένα μαγνητικό πεδίο περίπου 280.000 φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της Γης, σύμφωνα με το New Scientist.

Η πυρηνική σύντηξη ήταν κάτι σαν το El Dorado για πολλούς επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Αν και υπόσχεται καθαρή ενέργεια που θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι απίστευτα δύσκολο να επιτευχθεί, και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη παράγει έναν αντιδραστήρα που παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.