Αρχική ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Παρακαλώ προσευχηθείτε για μένα» – Η δραματική έκκληση 24χρονης Αφγανής

«Παρακαλώ προσευχηθείτε για μένα» – Η δραματική έκκληση 24χρονης Αφγανής

FILE PHOTO: An Afghan woman wearing a traditional burqa walks on the side of a road as a Northern Alliance APC, (Armoured Personnel Carrier) carrying fighters and the Afghan flag, drives to a new position in the outskirts of Jabal us Seraj, some 60kms north of the Afghan capital Kabul November 4, 2001. REUTERS/Yannis Behrakis/File Photo
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Την περασμένη εβδομάδα ήμουν δημοσιογράφος ειδήσεων. Σήμερα δεν μπορώ να γράψω με το όνομά μου ή να πω από πού βρίσκομαι. Όλη μου η ζωή εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες», ανέφερε η 22χρονη.

Μίλησε επίσης για την απόφαση να αφήσει το σπίτι της, προκειμένου να προστατευθεί από τους Ταλιμπάν. «Η απόφασή μου να εγκαταλείψω το σπίτι μου δεν ήταν προσχεδιασμένη. Έγινε πολύ ξαφνικά. Τις προηγούμενες ημέρες όλη η επαρχία που ανήκε η πόλη μου καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν. Πλέον, δεν είμαι ασφαλής επειδή είμαι 22 ετών γυναίκα και ξέρω ότι οι Ταλιμπάν αναγκάζουν τις οικογένειες να δίνουν τις κόρες τους ως νύφες στους στρατιώτες» σημείωσε.

«Δεν είμαι επίσης ασφαλής, επειδή εργάζομαι ως ρεπόρτερ και ξέρω ότι οι Ταλιμπάν θα έρθουν για εμένα και τις συναδέλφους μου» πρόσθεσε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους εργασιακούς χώρους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία της χώρας, η νεαρή κοπέλα εργαζόταν και η διευθύντριά της τής τηλεφώνησε και της ζήτησε να μην μιλήσει σε κανέναν άγνωστο και ιδανικά να φύγει από τη χώρα. Η συνέχεια της περιγραφής της είναι συγκλονιστική, ενώ η συγκίνηση και ο φόβος της είναι έκδηλοι ακόμα και στον γραπτό λόγο.

«Άρχισα να μαζεύω τα πράγματά μου και ένας θείος μου με βοήθησε να φύγω προς το χωριό του. Έξω από το σπίτι μου είχαν ήδη αρχίσει οι συγκρούσεις. Οι γονείς μου αρνήθηκαν να μας ακολουθήσουν και με παρακάλεσαν να φύγω. Θυμάμαι να είμαστε στο αυτοκίνητό του και βόμβες να σκάνε δίπλα μας. Γυναίκες με παιδιά έτρεχαν πανικόβλητοι γύρω μας. Θυμάμαι ουρλιαχτά και κλάματα. Ένιωθα σαν να βρισκόμασταν μέσα σε μία βάρκα, που τα μανιασμένα κύματα χτυπούσαν αλύπητα. Κρυφτήκαμε σπίτι του, αλλά ούτε εκεί ήμασταν ασφαλείς. Οι γείτονες έμαθαν για εμένα και θα καλούσαν τους Ταλιμπάν. Αν με έβρισκαν θα μας σκότωναν όλους», συμπλήρωσε.

«Περπατήσαμε πολλές ώρες. Εγώ συνέχεια φορούσα το chadari (η μπούρκα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο των γυναικών στο Αφγανιστάν), ενώ επιλέγαμε μόνο δύσκολους δρόμους, που υποθέταμε πως δεν θα βρίσκαμε Ταλιμπάν. Εδώ βρίσκομαι τώρα, αποκομμένη από τον κόσμο. Οι περισσότερες γυναίκες που ξέρω έχουν προσπαθήσει να βρουν ένα ασφαλές μέρος να διαφύγουν. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την οικογένειά μου και τους φίλους μου και όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Όλες οι συνάδελφοί μου είναι τρομοκρατημένες. Οι περισσότερες κατάφεραν να φύγουν μακριά από την Καμπούλ, αλλά είμαστε περικυκλωμένες. Όλες μας μιλούσαμε κατά των Ταλιμπάν και τους εξοργίζαμε με τα ρεπορτάζ μας. Τώρα όλοι είναι σε πανικό. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τρέχω και να κρύβομαι, ελπίζοντας πως ο δρόμος για τη διαφυγή θα ανοίξει γρήγορα. Παρακαλώ, προσευχηθείτε για εμένα» κατέληξε η 24χρονη δημοσιογράφος.

Πηγή: in