Η προσφυγοπούλα Αμάλ έφτασε στη Χίο: Η τεραστίων διαστάσεων «μικρή» θα ταξιδέψει σε 8 χώρες ψάχνοντας τη μητέρα της


Μια τεραστίων διαστάσεων κούκλα, η μικρή Αμάλ, προσφυγοπούλα από τη Συρία έφτασε στη Χίο. Πρόκειται για την πρωταγωνίστρια του κουκλοθεάτρου «The Walk», το οποίο ξεκίνησε τις παραστάσεις στις 27 Ιουλίου 2021 στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα της Συρίας, με στόχο να θυμίσει το δράμα των προσφύγων που συχνά ξεχνιέται εν μέσω κορονοϊού.

Σύμφωνα με το dw.com, η κούκλα έχει ύψος 3,5 μέτρα, απεικονίζει μια μικρή προσφυγοπούλα και θα ταξιδέψει σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Ο Αμίρ Νιζάρ Ζουαμπί, καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής κολεκτίβας «Good Chance» ανέφερε ότι «ακριβώς επειδή ο κόσμος εστιάζει τώρα σε άλλα θέματα, είναι εξαιρετικής σημασίας να επαναφέρουμε την προσφυγική κρίση στο προσκήνιο».

Η ομάδα περιγράφει την καλλιτεχνική δράση στην ιστοσελίδα της ως «ένα από τα πιο καινοτόμα και περιπετειώδη καλλιτεχνικά έργα στο δημόσιο χώρο». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο καλλιτεχνικό πρότζεκτ υπάρχουν και άνθρωποι που έζησαν οι ίδιοι την προσφυγιά.

Η τεραστίων διαστάσεων «μικρή» προσφυγοπούλα χειροτεχνήθηκε από τη διάσημη νοτιοαφρικανική εταιρεία «Handspring Puppet Company». Οι ιδρυτές της εταιρείας, Μπάζιλ Τζόοουνς και Άντριαν Κόλερ, ανέλαβαν το έργο, παρά το ότι είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί. «Η ιστορία των προσφύγων είναι το μεγαλύτερο θέμα της εποχής μας», υπογραμμίζει μάλιστα ο Άντριαν Κόλερ, στην ιστοσελίδα του «The Walk».

«Σε μια εποχή που τα θέατρα εξακολουθούν να δίνουν αγώνες, ώστε να καταφέρουν και πάλι να ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, μια τέτοια δημόσια καλλιτεχνική εκδήλωση μπορεί να φέρει ξανά τους ανθρώπους κοντά».

Ο Φάμπιαν Ζέβαλντ από την άλλη, εκπροσωπώντας τη γερμανική εταιρεία κουκλοθέατρου Dundu, επιβεβαιώνει σε τηλεφωνική συνέντευξη στην DW ότι αυτό είναι πράγματι απολύτως εφικτό μέσω του συγκεκριμένου θεατρικού πρότζεκτ: «Το 2013 ανεβάσαμε μία παράσταση στο Κάιρο. Με τις τεραστίων διαστάσεων κούκλες του θεατρικού, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα το οποίο υπερκέρασε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και τα όρια που ενδεχομένως έχει ο καθένας στο κεφάλι του».

Το ιδιαίτερο με τις υπερμεγέθεις κούκλες για κουκλοθέατρο, όπως η μικρή Αμάλ, είναι ότι απαιτούν τη συνεργασία μίας ολόκληρης ομάδας: «Πολλές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για να γίνει η παράσταση». Και ο Ζέβαλντ είναι πεπεισμένος: «Η έκπληξη είναι όταν δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να οδηγήσουν οι ίδιοι την κούκλα. Δημιουργούν κάτι όλοι μαζί. Αυτή είναι και η μαγεία του κουκλοθέατρου: Να δίνουν οι άνθρωποι μαζί ζωή σε ένα αντικείμενο».