Μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στα νερά της Μεσογείου κατευθύνονται προς…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κινούνται από τα ζεστά νερά της Μεσογείου θα μπορούσαν να κινηθούν προς τα βόρεια και ενώ σήμερα κινούνται στην Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι θάλασσες είναι ζεστές. Σημειώνεται πως πρόσφατα παρατηρήθηκαν μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στα νερά της Μεσογείου οι οποίοι ενδεχομένως να κατευθύνονται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα ένας τεράστιος καρχαρίας μήκους 16,5 μέτρων εντοπίστηκε στα νότια της Μαγιόρκας το 2018 και ένας άλλος βρέθηκε από δύτη το 2020 κοντά στη Μάλτα. Τώρα μία ομάδα επιστημόνων διοργανώνει αποστολή που υποστηρίζεται από το Discovery Channel επιδιώκοντας να βρει πόσους από αυτούς τους καρχαρίες κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές που τονίζουν ότι πολλοί καρχαρίες παρασύρονται στις θάλασσες των βρετανικών νησιών.

Από την άλλη πλευρά καθώς οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη υπάρχουν φόβοι με βάση τους οποίους τα επόμενα χρόνια οι καρχαρίες θα κατευθυνθούν πιο βόρεια. Ήδη η Κορνουάλη έχει προταθεί ως ένα μεγάλο hotspot λευκών καρχαριών μιας και έλκονται από φώκιες που ζουν εκεί.

Σύμφωνα με τον Dr Bob Hueter "είναι πολύ πιθανό οι καρχαρίες να φτάσουν στα βρετανικά νησιά. Βέβαια κάτι τέτοιο ούτε έχει παρατηρηθεί ούτε και τεκμηριώνεται. Με την κλιματική αλλαγή να αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο".

Μέχρι τώρα - για το 2021 - έχουν σημειωθεί 44 επιθέσεις καρχαριών και πέντε εξ αυτών ήταν θανατηφόρες.  Το 2020 σημειώθηκαν 60 επιθέσεις εκ των οποίων οι εννέα ήταν θανατηφόρες.

Πηγή: pentapostagma