Φρίκη: Ιερέας βίαζε για χρόνια έφηβη για να τη «θεραπεύσει» από…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Άντζελα Πάτερσον: Ένας ιερέας την βίαζε όταν ήταν έφηβη, ώστε να την «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία της. Σήμερα, είναι 49 ετών, ζει ανοιχτά ως λεσβία και δηλώνει πως «δεν θα ξεχάσει ποτέ» τις φρικτές εμπειρίες της θεραπείας μεταστροφής που δεχόταν.

Το χρονικό της κακοποίησης

Όταν ήταν 14 ετών, η Άντζελα είχε ενταχθεί στην εκκλησία Lancing Tabernacle του Δυτικού Σάσσεξ. Εκεί λειτουργούσε τότε ο αιδεσιμότατος Μαξ Ντόναλντ. Το 1990, όταν ήταν 19 ετών, έμεινε άστεγη. Ο Ντόναλντ γνώριζε πως η έφηβη κοπέλα είχε ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και της ζήτησε να μετακομίσει στο σπίτι του με τη γυναίκα του.

Η κοπέλα ήξερε ότι ήταν λεσβία και πίστευε όσα της δίδαξε η εκκλησία της. Συγκεκριμένα, πίστευε πως το να είσαι γκέι σήμαινε ότι θα πας αυτομάτως στη Κόλαση. Αρχικά, ο Ντόναλντ την έστειλε σε σύμβουλο για θεραπεία μεταστροφής, αλλά δεν υπήρχαν αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν τέσσερα χρόνια κακοποίησης με σκοπό να την «θεραπεύσει».

Άντζελα Πάτερσον

Η διήγηση της γυναίκας

Όπως εξήγησε η Πάτερσον, η κακοποίηση ξεκίνησε σταδιακά: «Θα ήμουν στο κρεβάτι μου και θα ερχόταν στο δωμάτιό μου με ένα φλιτζάνι καφέ, θα καθόταν στο κρεβάτι και σε μία άσχετη στιγμή θα άγγιζε τα μαλλιά μου και θα έλεγε, “Θέλουμε πραγματικά να σε φροντίζουμε”. Μετά θα ήμασταν στο σαλόνι και θα έπιανε απλώς το χέρι μου. Ήμουν μπερδεμένη αλλά σκεφτόμουν επίσης: “Είναι ένας ιερέας, κάποιος που μπορώ να εμπιστευτώ”. Μετά, ένα βράδυ ήμουν στο ψυγείο και με άρπαξε και με φίλησε στα χείλη. Πραγματικά εξεπλάγην αλλά προσπαθούσε να με καθησυχάσει, [λέγοντας], “Είναι εντάξει, απλά νοιάζομαι για σένα”».

Ο ιερέας τής είπε πως μπορούσε να τη «θεραπεύσει». Η κακοποίηση σύντομα μετατράπηκε σε βιασμό ως μορφή θεραπείας μεταστροφής. Της έλεγε μάλιστα πως ο βιασμός ήταν «εντάξει από τον Θεό». Στη συνέχεια, η γυναίκα προσθέτει: «Από πλευράς μου, ήταν πιο κοντά στον Θεό από οποιονδήποτε άλλο… Νόμιζα ότι ίσως λειτουργήσει. Ήμουν ένα κατεστραμμένο άτομο, όταν μετακόμισα εκεί. Έτσι έμεινα».

Σε ηλικία 23 ετών, η Πάτερσον εμπιστεύτηκε τη σύζυγο ενός αρχηγού νεολαίας. Αρχικά την απομάκρυναν από τον ιερέα και την πήγαν σε ευαγγελικό σπίτι αστέγων, σύντομα όμως την έστειλαν πίσω. Όταν επέστρεψε, «ομολόγησε» ότι είχε διαπράξει «μοιχεία» με τον ιερέα, μπροστά σε ολόκληρη την ενορία. Αργότερα, ο Ντόναλντ ομολόγησε «μοιχεία», εγκατέλειψε την εκκλησία και πέθανε το 2010.

Άντζελα Πάτερσον

Αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως

Τα επόμενα χρόνια, η Πάτερσον προσπάθησε να μιλήσει σε διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις για την εμπειρία της, αλλά την απέρριψαν ή την αγνόησαν. Η εκκλησία Lancing Tabernacle ανέφερε πως «δε γνώριζε τίποτα» για τους ισχυρισμούς της Πάτερσον, αλλά επέμεινε ότι θα αντιμετώπιζε αυτούς τους ισχυρισμούς «πράγματι πολύ σοβαρά».

Τελικά, η Πάτερσον αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως πριν από τη κυβερνητική διαβούλευση σχετικά με τη θεραπεία μεταστροφής, η οποία «θα διασφαλίσει ότι η απαγόρευση μπορεί να εξαλείψει την πρακτική αυτή, προστατεύοντας ταυτόχρονα το ιατρικό επάγγελμα, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας».

Η γυναίκα επέμεινε πως οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, προκαλεί τεράστια «ζημιά». Επιπλέον, τόνισε πως τυχόν θρησκευτικές εξαιρέσεις «θα αφήσουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κακοποιήσεις».

Πηγή: Pink News