Απίστευτο: O Έλον Μασκ φέρνει το δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέα «επαναστατικά» δεδομένα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών διαμορφώνονται, καθώς ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από το τέλος του 2020 για παροχή  δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών  μέσω της εταιρείας του Starlink που έρχεται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr  για το τεράστιο αυτό project  ο Έλον Μασκ και το επιτελείο του βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών  και ταχυδρομείων, καθώς απαιτείται μια σειρά αδειοδοτήσεων για χρήση συχνοτήτων, συστήματα κεραιών και για τερματικό εξοπλισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα και  παρακολουθεί την εξέλιξή του, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη επένδυση που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων της χώρας μας. Και αυτό γιατί το διαδίκτυο του Έλον Μασκ σε αντίθεση με το ενσύρματο διαθέσιμο δίκτυο παρέχει ευρεία κάλυψη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε χρήστες και απομακρυσμένων περιοχών να σερφάρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα (άνω των 100 Mbps)  στο διαδίκτυο από την υπάρχουσα.

Η ταυτότητα της Starlink

H Starlink είναι εταιρία παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω συστοιχίας μεγάλου αριθμού (χιλιάδων) μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς, η οποία κατασκευάζεται από τη Space-X του Έλον Μάσκ. Η τελευταία εκτόξευση της Starlink πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου του 2021 με 1445 μικροδορυφόρους.

Το σύστημα της Starlink βασίζεται στην επικοινωνία των μικροδορυφόρων της με τερματικό εξοπλισμό μικρού μεγέθους, ο οποίος εγκαθίσταται στο χώρο του τελικού χρήστη/καταναλωτή και με σταθμό βάσης, ο οποίος συνδέεται με υπερυψηλή ταχύτητα στο διαδίκτυο.