

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χθες το βράδυ, καθώς το «Αστέρι της Βηθλεέμ» εμφανίστηκε στον ουρανό για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια.
Τι θα συμβεί;
Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, εμφανίστηκανπιο κοντά ο ένας στον άλλο και δημιούργησαν μία μαγική αστρονομική νύχτα.
Και οι δύο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, πλησίαζαν σταδιακά ο ένας τον άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού και εμφανίστηκαν σχεδόν ως ένας «διπλός πλανήτης»
Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», έγινε ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.
Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού - από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».
Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.
Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν την καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» θα είναι ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου.
