

Μυστικά της Νεκρόπολης: Πρόκειται για τον κόσμο των νεκρών. Ένα κόσμο, ο οποίος έρχεται να μας τραβήξει την προσοχή. Να μας απομακρύνει από την πανδημία. Ο λόγος είναι μια πάρα πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Ακόμα καλύτερα, οι 100 αυτές άθικτες σαρκοφάγοι δεν είναι παρά η αρχή των θησαυρών που αναμένεται να φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κατά το επόμενο διάστημα. Τα μυστικά της Σακκάρα μόλις που ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται και τα μάτια του επιστημονικού κόσμου είναι στραμμένα στην περίφημη νεκρόπολη που είχε η Αρχαία Αίγυπτος.
«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Χάλιντ ελ Ανάνι, ανοίγοντας την ερευνητική όρεξη για το μέλλον. Η μοναδικής σπουδαιότητας συλλογή των 100 άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας χαιρετίστηκε ως η μεγαλύτερη φετινή ανακάλυψη του κόσμου της αρχαιολογίας. Οι σαρκοφάγοι με τα φανταχτερά χρώματα, τις ζωντανές παραστάσεις και τα ιερογλυφικά, αλλά και οι μούμιες που κρύβουν στο εσωτερικό τους, έρχονται να πουν μια νέα ιστορία.
Μυστικά της Νεκρόπολης: Η ανακάλυψη
Φλερτάροντας με μια μεγάλη ανακοίνωση για μέρες, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος στις 14 Νοεμβρίου, όταν έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη για τις 100 σφραγισμένες ξύλινες λάρνακες με την εντυπωσιακή διακόσμηση και τα ιερογλυφικά.
Στο εσωτερικό τους, ισάριθμες καλοδιατηρημένες μούμιες ηλικίας 2.500 ετών. Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από μια σειρά τέτοιων ευρημάτων που ήρθαν στο φως στη Σακκάρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν είχαν εντοπιστεί άλλες 59 συνολικά άθικτες σαρκοφάγοι.
Οι καινούριες 100 ανασύρθηκαν από βάθος 12 μέτρων και μάλλον συμπτωματικά. Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μουστάφα Ουαζίρι, μετακινούσε με την ομάδα του συντρίμμια από το σημείο όταν σκόνταψαν πάνω στις πανάρχαιες λάρνακες.
Η Σακκάρα ήταν γνωστή νεκρόπολη των φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου και τα ευρήματα έρχονται να το επιβεβαιώσουν αυτό.
Πλάι στις σαρκοφάγους, ανακαλύφθηκαν επίσης ταφικές μάσκες, αλλά και περισσότερα από 40 αγάλματα του Σοκάρ (Σόκαρις), του γερακόμορφου θεού της νεκρόπολης της Μέμφιδας. Όλα τους έχουν παραμείνει άθικτα για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Μιλώντας σε μια πραγματικά εντυπωσιακή συνέντευξη Τύπου, με δεκάδες σαρκοφάγους αραδιασμένες στον χώρο, ο υπουργός Χάλιντ ελ Ανάνι εξήρε τους αρχαιολόγους για τα σπουδαία ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 6ο-1ο αιώνα π.Χ.
Μυστικά της Νεκρόπολης: Τα λόγια του υπουργού
«Δούλευαν μέρα νύχτα και είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα», είπε ο υπουργός. Το Smithsonian Channel έχει κλείσει ήδη συμφωνία για μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που θα βγει το 2021 («Tomb Hunters») για να αφηγηθεί την ξεχωριστή ιστορία της ανακάλυψης. Και είναι πράγματι εντυπωσιακή σε όλα της. Στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο, οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι ξεσφράγισαν ζωντανά μια σαρκοφάγο.
Τώρα ήταν σειρά για κάτι ακόμα πιο μεγάλο: όχι μόνο άνοιξαν μπροστά στον φακό μια σαρκοφάγο, αλλά είδαν και στο εσωτερικό της με τη βοήθεια των ακτίνων Χ. Η ακτινογραφία υπέδειξε ότι ο ένοικος της λάρνακας ήταν ένας ενήλικας γύρω στα 40 του και ο εγκέφαλός του είχε αφαιρεθεί από τη μύτη, στο πλαίσιο της τυπικής διαδικασίας για την ταρίχευσή του. Ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν μετρ στην ταρίχευση δεν περιμέναμε να το μάθουμε τώρα προφανώς, το σόου ήταν ωστόσο εντυπωσιακότατο.
Μυστικά της Νεκρόπολης: Τι περιμένουμε να βρούμε
Οι απανταχού αιγυπτιολόγοι καλωσόρισαν την ανακοίνωση, καθώς η εύρεση ασύλητων σαρκοφάγων της περιόδου είναι σπάνιο γεγονός. «Εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε την ανακάλυψη η Salima Ikram, αρχαιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και μέλος της ανασκαφής στη Σακκάρα.
«Αυτό είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, είναι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχουμε ήδη», σχολίασε χαρακτηριστικά και ο Campbell Price, επιμελητής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Μάντσεστερ, που φιλοξενεί μια από τις πληρέστερες συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του κόσμου. Η αισιοδοξία των μελετητών μεταφράζεται σε γνώση. Οι δυνατότητες να μάθουμε πολλά περισσότερα και για την αρχαία νεκρόπολη αλλά και για την ίδια την κοινωνία που την υποβάσταξε είναι πλέον ανεξάντλητες. Η Σακκάρα, που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Νείλου και καμιά 30αριά χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, είναι από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις του αιγυπτιακού πολιτισμού.
Τα σπουδαία που θα έρθουν
Παρά τις εντυπωσιακές συνεντεύξεις Τύπου και τις ανακοινώσεις, κανένα από τα πρόσφατα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευτεί για την ώρα σε κάποιο αρχαιολογικό περιοδικό. Οι αιγυπτιολόγοι του πλανήτη περιμένουν τα επιστημονικά άρθρα για να αποφανθούν και να συνάγουν συμπεράσματα.
«Ελπίζουμε το υπουργείο Αρχαιοτήτων να κάνει διαθέσιμα τα αρχαιολογικά ευρήματα», λέει ο Price. Ο ίδιος απηχεί την ευχή των ακαδημαϊκών μελετητών. Οι μούμιες, ακόμα και αν δεν κρύβουν κάποιο σημαντικό ένοικο, είναι από μόνες τους σημαντικές.
Ο χώρος είναι ιερός. Ένα σπουδαίο ταφικό μνημείο για ανθρώπους και ζώα, λέει η Ikram. Ακόμα και οι ίδιες οι σαρκοφάγοι έχουν πολλά να πουν στους αιγυπτιολόγους. Αυτοί ανασυγκροτούν την αιγυπτιακή τεχνολογία ακόμα και από την εξέλιξη στον σχεδιασμό των σαρκοφάγων.
