ΓΑΛΛΙΑ: Απαγορεύει τα άγρια ζώα σε τσίρκo, θαλάσσια πάρκα και φάρμες γούνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Γαλ που κρατούν αυτά τα ζώα στην αιχμαλωσία, κάτω από συχνά κακές συνθήκες με σκοπό το κέρδος.

Σήμερα, η Γαλλίδα υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Μπάρμπαρα Πομπίλι ανακοίνωσε πως σταδιακά θα απαγορευτεί η χρήση άγριων ζώων σε περιπλανώμενα τσίρκο, η διατήρηση φαλαινών και δελφινιών σε θαλάσσια πάρκα και η εκτροφή μινκ σε «φάρμες γούνας».

Τίγρεις, λιοντάρια, αρκούδες, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα δεν θα επιτρέπονται σε τσίρκο όπως είπε η Πομπίλι που τοποθέτησε την σταδιακή εφαρμογή της απόφασης «μέσα στα επόμενα χρόνια». Αντίθετα άμεση ισχύ θα έχει η απαγόρευση νέων παραλαβών δελφινιών και φαλαινών-δολοφόνων από τα θαλάσσια πάρκα.

«Ήρθε η στιγμή να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στη σχέση μας με αυτά τα ζώα», είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι η ζωή αυτών των πλασμάτων είναι προτεραιότητα. Όσο για την εκτροφή μινκ, απάντησε πως το καθολικό «στοπ» θα μπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης 8 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την εξεύρεση άλλης εργασίας για όσους εργάζονται σήμερα σε τσίρκο και θαλάσσια πάρκα. «Αυτή η μετάβαση θα απλωθεί σε βάθος ετών, επειδή θα αλλάξει τις ζωές πολλών ανθρώπων», είπε η Πομπίλι.

Ωστόσο η απαγόρευση αυτή δεν θα αλλάξει τίποτα για όσα ζώα βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους.