Διευθυντής CDC: «Η μάσκα παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία σε σχέση με το εμβόλιο»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η μάσκα προσώπου παρέχει μεγαλύτερη εγγυημένη προστασία κατά του κορωνοϊού σε σύγκριση με τα εμβόλια, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, υποστηρίζει ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Θα έλεγα ότι αυτή η μάσκα προσώπου μού παρέχει μεγαλύτερη εγγύηση προστασίας από την Covid-19, παρά όταν θα εμβολιαστώ», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, την ώρα που οι νεκροί από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ πλησιάζουν τις 197.000.

Ο διευθυντής του CDC επισήμανε ότι υπάρχουν περισσότερες έρευνες που δείχνουν σαφέστατα ότι οι μάσκες αποδίδουν στην αναχαίτιση της διασποράς μολυσμένων σωματιδίων, ενώ τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού είναι ακόμη στη φάση των δοκιμών και η πραγματική αποτελεσματικότητά τους δεν θα είναι εντελώς σαφής παρά μόνον όταν θα έχουν εμβολιαστεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ο δρ Ρέντφιλντ κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα ενός πιθανού εμβολίου, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση «οι μάσκες είναι το ισχυρότερο και σημαντικότερο εργαλείο δημόσιας υγείας που διαθέτουμε. Εχουμε σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι λειτουργούν και ότι είναι η καλύτερη άμυνά μας».

Για τα εμβόλια από την άλλη, «η ανοσογονικότητα μπορεί να είναι στο 70% κι αν δεν εμφανίσω ανοσοαπόκριση το εμβόλιο ίσως να μην με προστατέψει», τόνισε.

O αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισης εμβολίου, μόνον αν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 50%, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό μόνο των μισών από αυτούς που θα εμβολιαστούν.

Στις πρώτες φάσεις των δοκιμών, τα τρία εμβόλια που ηγούνται της κούρσας, δηλαδή εκείνα της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, προκάλεσαν κάποια δημιουργία αντισωμάτων σε συμμετέχοντες, αλλά παραμένει άγνωστο πόσο σημαντική πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση για να παρέχει προστασία και για πόσο διάστημα θα διαρκεί η τελευταία.

Οι μάσκες, λένε οι ειδικοί, είναι απλούστερα εργαλεία και η επίδρασή τους είναι σαφέστερη. Ερευνες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας προσώπου περιορίζει έως και κατά 65% την πιθανότητα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.