ΚΟΡΩΝΟΊΟΣ: Συναγερμός – Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η έλευση του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα και την «κανονικότητα». Φέτος, το Φθινόπωρο έχει ένα νέο χαρακτηριστικό, καθώς θα αποτελέσει κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο Αύγουστος δυστυχώς αποδείχθηκε ένας απρόβλεπτος μήνας, με πέντε φορές περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα, 5.754, από τον Ιούλιο των 1.045 και τριπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την Τετάρτη 26 Αυγούστου είχε καταγραφεί ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, με 293 νέα, εκ των οποίων τα 261 εγχώρια και 32 εισαγόμενα.

Μεταξύ των 268 θυμάτων της επιδημίας COVID-19 (από τις 26 Φεβρουαρίου που καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα στην Ελλάδα μέχρι και χθες), οι 96 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στις ΜΕΘ παραμένουν 41 συμπολίτες μας εκ των οποίων οι 34 διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών, στην πλειοψηφία τους άνδρες. To 94,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ωστόσο, ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά μοντέλα που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να καταγράφονται στη χώρα μας έως και 400 κρούσματα ημερησίως, περί τα τέλη Αυγούστου. Κατά μέσο όρο καταγράφονταν ημερησίως 230 νέα κρούσματα καθημερινά, με ήπια αυξητική τάση της επιδημικής καμπύλης.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι οι περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, Κρήτης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Ζακύνθου και Κοζάνης, παρά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Η επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές, αναμένεται μεν να αποφορτίσει τις τουριστικές, όπως π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στις αστικές περιοχές.

Οι νέοι δεν τηρούν τα μέτρα - Πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι

Δυστυχώς, οι εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, καλή υγιεινή χεριών, τήρηση αποστάσεων και παραμονή τουλάχιστον για 7 ημέρες στο σπίτι κατά την επιστροφή από τις διακοπές) δεν έχουν γίνει σεβαστές, ειδικά από τα άτομα νεαρής ηλικίας.

Τα φαινόμενα απειθαρχίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ειδικά από άτομα που γνωρίζουν ότι είναι θετικοί φορείς και δεν τηρούν την καραντίνα, είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τον πραγματικό αριθμό, όπως παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ηλικιακή ομάδα των 20-36 ετών θεωρείται από τους επιστήμονες ως η «ατμομηχανή» της επιδημίας του κορωνοϊού τον Αύγουστο στη χώρα μας.

«Ένας μικρός αριθμός φορέων του ιού δύναται να τον μεταδώσει σε πολλά άτομα, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες», είχε πει πριν μια εβδομάδα, την Τρίτη 25 Αυγούστου ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα μας.

Και είχε τονίσει ότι, «η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες».

Πράγματι, η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από επιπλοκές της νόσου COVID-19 είναι ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τόσο στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όσο και στη «Μεγαλόχαρη» στο Μοσχάτο, άτομα νεαρής ηλικίας αποτέλεσαν την πηγή μετάδοσης στους ηλικιωμένους με τραγικές συνέπειες.

Από την «Αγία Κυριακή» έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19 18 ηλικιωμένοι, ενώ από την «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο ένα άτομο.

Η ειδική δέσμη μέτρων που έχει τεθεί σε ισχύ και αφορά ειδικά στην αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των δομών φροντίδας ηλικιωμένων, έχει ως στόχο να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες.

Από χθες πάντως, μια ακόμα ειδική δομή που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στον Βύρωνα έχει τεθεί σε καραντίνα. Τριάντα άτομα, 22 φιλοξενούμενοι και 8 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Και χθες βράδυ μάλιστα ένας 15χρονος Αφγανός, απομακρύνθηκε από τη δομή και μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο που διαμένουν ύποπτα κρούσματα, καθώς στον πρώτο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός. Να σημειωθεί ότι ο έφηβος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, όντας αιμοκαθαρούμενος.