ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο – Ακινητοποιήθηκε άνδρας

U.S. President Donald Trump addresses a coronavirus disease (COVID-19) pandemic briefing in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, U.S., August 5, 2020. REUTERS/Joshua Roberts

Συναγερμός σήμανε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στις ΗΠΑ (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας), όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο, την ώρα μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στο εσωτερικό.

Ο Τραμπ διέκοψε απότομα τη συνέντευξη Τύπου και ο Λευκός Οίκος τέθηκε για λίγη ώρα υπό περιορισμό.

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους επιστρέφοντας στο βήμα, στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service), η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του αρχηγού του κράτους, πυροβόλησαν κάποιον στο εξωτερικό του Λευκού Οίκου.

«Ο ύποπτος βρίσκεται καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο της Ουάσινγκτον φρουρούμενος», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς εάν ο ύποπτος για τον οποίο έκανε λόγο ήταν οπλισμένος, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απάντησε «εξ όσων αντιλαμβάνομαι, ναι».

Το συμβάν «σημειώθηκε στο εξωτερικό» της περιμέτρου του Λευκού Οίκου, σημείωσε και πρόσθεσε: Το συμβάν «μπορεί να μην έχει καμία σχέση με μένα».

Σε ανακοίνωσή τους μετά το περιστατικό, οι Μυστικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι αυτό ξεκίνησε όταν ένας 51χρονος άνδρας πλησίασε έναν αξιωματικό και του είπε ότι είχε ένα όπλο. Ο ύποπτος στη συνέχεια γύρισε, έτρεξε επιθετικά προς τον αξιωματικό και έβγαλε ένα αντικείμενο από τα ρούχα του. Στη συνέχεια πήρε στάση σαν να ήταν έτοιμος να πυροβολήσει και τότε ο αξιωματικός τράβηξε το όπλο του και τον πυροβόλησε.

Όπως ανέφεραν κατόπιν αστυνομικοί στο CNNi, ο τραυματισμένος άνδρας ήταν άοπλος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μόλις αρχίσει να παραχωρεί τη συνέντευξη Τύπου που δίνει σχεδόν καθημερινά όταν πράκτορας της ασφάλειάς του τον πλησίασε. «Συγγνώμη;» ρώτησε ο Τραμπ όταν τον διέκοψε, προτού να αποχωρήσει ήρεμα από την αίθουσα όταν ο πράκτορας τον ενημέρωσε διακριτικά, ακολουθούμενος από την ομάδα του υπό τη φρούρηση της Μυστικής Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς εάν «ταράχτηκε», ο Τραμπ απάντησε «ο κόσμος ήταν πάντοτε επικίνδυνο μέρος. Δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο».

«Αισθάνομαι ασφαλής με τη Μυστική Υπηρεσία. Είναι φανταστική, οι καλύτεροι των καλύτερων», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους αναφερόμενος στο σώμα που είναι αρμόδιο για την φύλαξη του προέδρου και άλλων κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ξανάρχισε κατόπιν τη συνέντευξη Τύπου, που είναι αφιερωμένη κυρίως στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.