Άγκυρα: Θα ενημερώσουμε την UNESCO για τα επόμενα βήματά μας για την Αγ. Σοφία

Για τα επόμενα βήματά της αναφορικά με τη μετατροπή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα ενημερώσει η Τουρκία την UNESCO, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων.

Με το μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομίας να παραμένει κλειστό λόγω εργασιών ενόψει της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις τις UNESCO.

«Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου στο κανάλι TRT.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία απορρίπτει μετ’ επιτάσεως σχόλια που στόχο έχουν να αναμειχθούν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε ότι την τουρκική θέση ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποστερεί το ρόλο της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η UNESCO ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.