ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι ιταλικές Άλπεις βάφτηκαν ροζ – Φόβοι για κλιματική αλλαγή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιστήμονες στην Ιταλία ερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση ροζ παγετωνικού πάγου στις Άλπεις. Το φαινόμενο προκαλείται από βρύα που επιταχύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες διαφωνούν για την προέλευση των βρύων, όμως ο Μπιάτζιο Ντι Μάουρο της Εθνικής Ερευνητικής Επιτροπής της Ιταλίας αναφέρει ότι το ροζ χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Πρεσένα είναι πιθανό να προκαλείται από το ίδιο φυτό που έχει εντοπιστεί στη Γροιλανδία.

«Τα βρύα δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει κατά την εαρινή και θερινή περίοδο στα μέσα υψόμετρα, αλλά και στους Πόλους», σημειώνει ο Ντι Μάουρο, ο οποίος έχει μελετήσει στο παρελθόν τα βρύα του παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία.

Το φυτό, που είναι γνωστό ως Ancylonema nordenskioeldii βρίσκεται στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου παρατηρείται επίσης τήξη των πάγων.

Ένας φαύλος κύκλος

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στην ατμόσφαιρα, όμως καθώς εμφανίζονται τα βρύα, το χρώμα του σκουραίνει, απορροφά τη θερμότητα και λιώνει ταχύτερα.

Περισσότερα βρύα εμφανίζονται καθώς οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα, αφού με αυτό τον τρόπο έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο νερό και αέρα, προσθέτοντας κόκκινες αποχρώσεις στον λευκό πάγο του Passo Gavia, σε υψόμετρο 2,618 μέτρων.

«Οτιδήποτε σκουραίνει το χιόνι το ωθεί να λιώνει πιο γρήγορα, αφού επιταχύνει την απορρόφηση της θερμότητας», εξηγεί ο Ντι Μάουρο.

«Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων, πέραν του ανθρώπινου παράγοντα, στην υπερθέρμανση του πλανήτη», συνεχίζει, σημειώνοντας ότι η παρουσία πεζοπόρων και χιονοδρομικών κέντρων επιδρούν επίσης στην εμφάνιση βρύων.

Οι τουρίστες στους παγετώνες θρηνούν για την κλιματική αλλαγή. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τεράστιο πρόβλημα. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν ήταν τα βρύα», λέει η τουρίστρια Μάρτα Ντουράντε.

«Δυστυχώς κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Νομίζω ότι έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή».

Η Έλσα Ποντζίνι από τη Φλωρεντία αναφέρει πως αισθάνεται ότι η γη «μας ξεπληρώνει όσα της κάναμε».

«Το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Έχουν συμβεί φρικτά πράγματα», σημειώνει. «Κατά τη γνώμη μου, τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται. Η κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο ορατή».