«Πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας για το εμβόλιο: «Το Πεκίνο επιχειρεί να σαμποτάρει την παρασκευή του»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, αυτή τη φορά με αφορμή την παρασκευή του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό.

«Πρέπει να το παρασκευάσουμε αυτό το εμβόλιο. Δυστυχώς έχουμε αποδείξεις ότι η κομμουνιστική Κίνα επιχειρεί να μας σαμποτάρει ή να επιβραδύνει την παρασκευή του», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

«Η Κίνα δεν θέλει...να το παρασκευάσουμε εμείς πρώτοι, έχουν αποφασίσει να είναι εχθροί των Αμερικανών και νομίζω και της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο», είπε.

Ερωτηθείς για το ποιες αποδείξεις διαθέτουν οι ΗΠΑ ο Σκοτ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά απάντησε ότι αυτές προέκυψαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Αυτό το εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς και για να ανοίξει και πάλι η οικονομία μας. Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι είτε το παρασκευάσει πρώτη η Αγγλία ή εμείς, θα το μοιραστούμε. Η κομμουνιστική Κίνα δεν πρόκειται να το μοιραστεί».

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη και έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την πανδημία. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας πως κρατούσε ενημερωμένο τον κόσμο εξαρχής.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αμερικανό ομόλογό του για τον τότε άγνωστο ιό ήδη από τις 4 Ιανουαρίου.

Παγκόσμιο δημόσιο αγαθό

Λίγο πριν τις δηλώσεις του Σκοτ, το Πεκίνο είχε εκφράσει τη διάθεσή του για διεθνή συνεργασία αναφορικά με το εμβόλιο κατά του νέου

«Η Κίνα θα αυξήσει τη διεθνή συνεργασία, αν καταφέρει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, δήλωσε συγκεκριμένα σήμερα ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας.

Η Κίνα θα κάνει το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όταν θα είναι έτοιμο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας Ουάνγκ Ζιγκάνγκ.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, το σώμα που διευθύνει τον ΠΟΥ, ότι τα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα θα γίνουν «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» μόλις θα είναι έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν και η Κίνα θα εξασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.

Η ανάπτυξη «ενός εμβολίου εξακολουθεί να είναι η θεμελιώδης στρατηγική στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Ουάνγκ Ζιγκάνγκ.