Κορωνοϊός: Τι ισχύει τελικά με το “σουηδικό μοντέλο”;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας Έλληνας της Σουηδίας, που εργάζεται ως νοσηλευτής, εξηγεί πώς λειτουργεί το "σουηδικό μοντέλο", έχοντας ζήσει από μέσα το σύστημα υγείας της χώρας.

Ένας Έλληνας της Σουηδίας, ο Μάρτιν Μετάνι, γράφει στο News 24/7 για το πώς λειτουργεί το "σουηδικό μοντέλο". Δουλεύοντας στην Στοκχόλμη ως νοσηλευτής σε ασθενοφόρο, τονίζει πως η μάχη κατά του κορονοϊού δεν έχει να κάνει με ηρωισμό, αλλά με την ευθύνη να εκτελεί κανείς σωστά το επάγγελμά του αυτές τις δύσκολες μέρες.

Η μαρτυρία του Μετάνι

"Πιστεύω πως η κατάσταση αυτή δεν έχει να κάνει με ηρωισμό. Πολλές φορές η συναισθηματοποίηση των γεγονότων δείχνει να υπερισχύει της ενημέρωσης.

Εάν υπάρχει κάποια αρετή που μπορεί να αναδυθεί είναι η ευθύνη που έχουμε ώστε να εκτελέσουμε το επάγγελμα μας. Είμαστε εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, πληρωνόμαστε και έχουμε την ευθύνη να κάνουμε μια καλή δουλειά. Από τη μεριά της πολιτείας είναι ευθύνη της να μας δίνει τα κατάλληλα εργαλεία και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να τα ανταπεξέλθουμε.

Η μη αναγνώριση τη εργασίας μας, ο κακός μισθός και οι συνθήκες εργασίες είναι χρόνια προβλήματα απλώς τώρα γίνονται πιο εμφανή", λέει χαρακτηριστικά.

Το Σύστημα Υγείας της Σουηδίας

Τα ασθενοφόρα στη Σουηδία έχουν μια διαφορετική ιδιότητα από αυτά στην Ελλάδα. Εδώ στελεχώνονται από έναν εξειδικευμένο νοσηλευτή και έναν γενικό νοσηλευτή ή βοηθό νοσηλευτή. Λειτουργούν ως κινητή μονάδα «έκτακτων ιατρείων» και έχουμε την δυνατότητα να αφήνουμε στο σπίτι ασθενείς. Μετά από εκτίμηση μας , αφήνουμε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με πιθανή COVID-19 λοίμωξη στο σπίτι.

Την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19 στην Σουηδία έχουν αναλάβει 3 κρατικές αρχές υπό την έγκριση της κυβέρνησης.

Αυτές οι αρχές είναι folkhälsomyndegheten , η οποία έχει την ευθύνη λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και οι socialstyrelsen και myndigheten för samhällskydd och beredskap, οι οποίες είναι υπεύθνες για την οργάνωση του συστήματος υγείας, ώστε να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Όταν η κρίση τελειώσει θα είναι αυτές οι αρχές οι οποίες θα "κοντραριστούν" με την κυβέρνηση για να πάρουν τα εύσημα ή να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Σύμφωνα με το folkhälsomyndigheten που έχει ως γενικό διευθυντή τον Johan Carlson και διευθυντή στο τμήμα της επιδημιολογίας τον Anders Tegnell η Σουηδία έχει ίδιο σκοπό όπως και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα:

- Κλείσιμο των γυμνασίων/λυκείων/πανεπιστήμιων. Τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως. Προσωπικά σπουδάσω ένα μάστερ και δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής, τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά εξ αποστάσεως.

-Τα δημοτικά δεν έχουν κλείσει. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Löfven απαντάει πως αυτό δεν είναι απαραίτητο αυτήν την στιγμή διότι οι εργαζόμενοι γονείς δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι.

Παρ' όλα αυτά σκέφτεται να βάλει σε εφαρμογή ένα νόμο όπου μόνο τα παιδιά εργαζόμενων που έχουν σημαντική κοινωνική εργασία θα πηγαίνουν στο σχολείο. Τα υπόλοιπα παιδιά θα μένουν στο σπίτι.

- Σε όποιες εταιρείες είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με τηλεργασία.

- Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

-Συνίσταται σε όλους όσοι είναι άρρωστοι να μένουν στο σπίτι.

-Συνίσταται στο ηλικιωμένους να μένουν σπίτι.

-Συνίσταται να αποφεύγονται οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

-Συνίσταται να μην γίνονται ταξίδια εκτός της Στοκχόλμης.

-Συνίσταται σε εστιατόρια/καφέ να ακολουθούνται οι οδηγίες του folkhälsomyndegheten, σχετικά με την τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

-Γυμναστήρια και κέντρα άθλησης μένουν ανοιχτά αλλά συνίσταται η αποφυγή συνωστισμού.

Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε τέτοιο βαθμό όπου το σύστημα υγείας θα μπορεί να τα αντεπεξέλθει.

Επιπλέον ο διευθυντής του τμήματος επιδημιολογίας του folkhälsomyndigheten, Ander Tengell, απαντάει ως εξής στα παρακάτω ερωτήματα:

Γιατί η Σουηδία έχει μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες (πχ Ελλάδα);

- Οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετική φάση εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα τους. Η εξάπλωση του κορονοϊού θα συνεχιστεί το λιγότερο για τους επόμενους 10-12 μήνες και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να κάνει κανείς συγκρίσεις μεταξύ χωρών.

Εφόσον υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που μεταδίδει χωρίς να νοσεί, γιατί η Σουηδία δεν εφαρμόζει απαγόρευση εξόδου από το σπίτι σε όλους;

-Θέλουμε να υπάρχει μια μικρή εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινωνία ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέλθει σταδιακά τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής δείχνει να ανταπεξέρχεται.

Από την πλευρά του ”socialstyrelsen”με επικεφαλής την Olivia Wigzell και του «myndigheten för samhällskydd och beredskap» με επικεφαλής τον Dan Eliasson έχουν παρθεί τα εξής μέτρα:

-Τα νοσοκομεία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης ώστε να μπορούν να αξιοποιούν το προσωπικό με πιο αποτελεσματικό τρόπο για την νοσηλεία των ασθενών με COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει διαδικασίες όπως : την αναβολή μη επειγόντων χειρουργείων, τη μεταφορά εργαζόμενων από μικρά ιατρεία σε πιο ευαίσθητες θέσεις όπως ΜΕΘ, ΜΑΦ κα

-Το χτίσιμο στρατιωτικού νοσοκομείου όπου είναι ήδη σε λειτουργία και νοσηλεύει ασθενείς.

-Την αύξηση του αριθμοί μονάδων εντατικής θεραπείας. Οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 540 θέσεις σε 1009 θέσεις.

-Την αύξηση των ασθενοφόρων και των μέσων μεταφοράς ασθενών.

-Την ενεργοποίηση του « συμβολαίου καταστροφής» όπου αυξάνει το μισθό των εργαζομένων στην ΜΕΘ κατά 220%.