ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η Ευρώπη αίρει σταδιακά το lockdown – Δείτε σε ποιες χώρες άνοιξαν μαγαζιά (ΦΩΤΟ)

Gianfranco Mandas wears a face mask as he hoovers inside his children's clothes shop after it was allowed to opens following restriction measures to contain the spread of Covid-19, in Rome, Tuesday, April 14, 2020. In Italy, bookstores, stationary stores and shops selling baby clothes and supplies were allowed to open nationwide on Tuesday, provided they could maintain the same social-distancing and sanitary measures required in supermarkets. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Andrew Medichini)
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επέστρεψαν δειλά δειλά οι καταναλωτές στους δρόμους της Αυστρίας και της Ιταλίας από χθες, καθώς η Ευρώπη κάνει τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Η Ιταλία αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ.

Υπάλληλος καταστήματος στην Αυστρία με μάσκα, ξεσκονίζει την πρόσοψη λίγο πριν το άνοιγμα

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες επέλεξαν να μην το κάνουν. Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία.

Μόνο με μάσκες θα βγαίνουν οι κάτοικοι της Αυστρίας

Στην Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε συγκεκριμένα σχέδια για τον σταδιακό τερματισμό του lockdown, οι αγοραστές έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα πώλησης hardware, φορώντας προστατευτικές μάσκες υποχρεωτικά, καθώς τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα. Οι ειδικοί δεν αναμένουν αύξηση των πελατών, ωστόσο, κι αυτό επειδή μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν πολύ ώστε να κάνουν περιττές εξόδους για αγορές και ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστά.

Με προστατευτικές μάσκες οι πελάτες έξω από κατάστημα στην Αυστρία

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Άνοιξαν σήμερα βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης παιδικών ενδυμάτων και ειδών γραφείου στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 3 Μαΐου, αλλά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα πώλησης ειδών γραφείου και τα καταστήματα παιδικών ενδυμάτων, μπορούν να ανοίξουν ξανά από σήμερα. Οι ελαφρώς πιο χαλαροί περιορισμοί, περιλαμβάνουν επίσης την δασοκομία και την βιομηχανία ξύλου στον κατάλογο των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα πώλησης παιδικών ειδών σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιθυμεί μια ευρύτερη οικονομική επανέναρξη «όσο το δυνατόν συντομότερα» αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «δεν είναι ακόμη ιδανικές οι συνθήκες». Να σημειωθεί πως η Ιταλία βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα από τις 9 Μαρτίου, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχει δει το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Σε κάποιες περιφέρειες της Ιταλίας, οι κυβερνήτες αποφάσισαν την παράταση των αυστηρών μέτρωνΤην ίδια ώρα, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των περιφερειών. Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας λέει ότι τα βιβλιοπωλεία στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ ο ηγέτης της Λυγουρίας θέλει να ανοίξουν ξανά ορισμένα εργοτάξια, αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική και κατασκευαστική εργασία μπήκε ξανά σε λειτουργία στην Ισπανία, όπου ορισμένοι εργάτες επέστρεψαν στις δουλειές τους χθες, ενώ σε άλλες περιοχές επιστρέφουν σήμερα μετά από τις πασχαλινές διακοπές. Κάποιοι εργαζόμενοι στην Ισπανία δήλωσαν πως νιώθουν εφησυχασμένοι με τα 10 εκατομμύρια μασκών που θα διανέμει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Απολύμανση σε κατάστημα παιδικών ενδυμάτων στην Ιταλία λίγο προτού ανοίξει ξανά

Στην περιοχή του Λάτσιο, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρώμη, θα καθυστερήσει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να απολυμανθούν, ενώ η Καμπανία θα ανοίξει τα καταστήματα πώλησης παιδικών ενδυμάτων μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα.

Και στην Αυστρία άνοιξαν καταστήματα
Η Αυστρία, πάλι, αποφάσισε το άνοιγμα χθες ενός ευρύτερου φάσματος μικρών καταστημάτων και ελπίζει να ανοίξει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, αν τα πράγματα πάνε καλά.

Στην κανονικότητα προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά στην Ιταλία, την χειρότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης από τον κορωνοϊό

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι Ισπανοί

Στην Ισπανία,οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα μετά από μια «αδρανοποίηση» δύο εβδομάδων σε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις. Η Ισπανία είχε επιβάλει γενικό lockdown στις 30 Μαρτίου. Το μέτρο όμως δεν ανανεώθηκε και πολλοί επέστρεψαν χθες στις δουλειές τους ενώ άλλοι θα γυρίσουν σήμερα, μιας και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ενώ σε άλλες όχι.

Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού μοιράζει μάσκες στους Ισπανούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Με τους εργάτες να επιστρέφουν στην δουλειά τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διανομής 10 εκατομμυρίων μασκών αυτή την εβδομάδα.