ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ -ΤΣΕΧΙΑ: 1047 κρούσματα, 0% θνησιμότητα – Η εξήγηση πίσω από το «θαύμα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Τσέχος προπονητής (άλλοτε κόουτς του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού) εξηγεί για ποιον λόγο η χώρα του παρά τα 1047 κρούσματα δεν μετρά κανέναν νεκρό απ΄την επέλαση του ιού και συγχρόνως, περιγράφει την (σκληρή) καθημερινότητα έτσι όπως την βιώνουν ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.

Η Τσεχία με πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια απ΄τις χώρες – «θαύματα» της Ευρώπης που μαζί με την Σλοβακία και την Εσθονία (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το κείμενο) δεν μετρούσαν κανέναν νεκρό από τον…καλπασμό του κορωνοιοϋ στον χάρτη της «Γηραιάς Ηπείρου».Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Υγείας της Τσεχίας, η χώρα απαριθμεί 1047 κρούσματα (σε σύνολο 15.584 ελέγχων που έχουν διενεργηθεί) που κρίνονται πολλά για τα δεδομένα του πληθυσμού της, χωρίς ωστόσο να΄χει καταγραφεί κανένας θάνατος λόγω του ιού.

Και σίγουρα αυτή η επίδοση κάνει την Τσεχία δακτυλοδεικτούμενη και σημεία αναφοράς συγκριτικά με τις υπόλοιπες («χτυπημένες») απ΄τον ιό ευρωπαϊκές χώρες.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι

Όπου κι αν είσαι είναι και το καζίνο σου, με Live Blackjack & Ρουλέτα και τραπέζια με Έλληνες dealers αποκλειστικά για τα μέλη της Stoiximan. Πάτα εδώ!

Το SDNAεπικοινώνησε με τον Τσέχο προπονητή, Ζντένεκ Σκάζνι, γνώριμο στους Έλληνες φιλάθλους απ΄τις παλαιότερες θητείες του στον πάγκο του ΟΦΗ (2002-03) και του Παναθηναϊκού (2004-05).Ο 62χρονος προπονητής που διατηρεί την μόνιμη κατοικία του 20 λεπτά έξω από την πρωτεύουσα (Πράγα), περιγράφει πως βιώνουν στην χώρα του την καθημερινότητα «παρέα» με τον κορωνοϊό, αλλά και το φαινόμενο του 0% ποσοστού θνησιμότητας σε 1.047 κρούσματα.

«Νομίζω ότι το γεγονός πως μέχρι τώρα που μιλάμε δεν υπάρχει κανένας θάνατος λόγω του κορωνοϊού δεν οφείλεται ασφαλώς μόνο στην τύχη, αλλά και σε ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας και πρόνοιας που διαθέτει η χώρα με εντατικούς ελέγχους.

Διατηρώ πολλούς φίλους που εργάζονται στα νοσοκομεία και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις εξαιρετικές συνθήκες που επικρατούν και την άψογη οργάνωση. Το κράτος δεν είχε μέχρι πρότινος κανένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο προετοιμασίας και τα αυστηρά μέτρα πάρθηκαν με καθυστέρηση τις τελευταίες ημέρες…» ανέφερε αρχικά ο Τσέχος κόουτς και πρόσθεσε σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος:

«Έχουν κλείσει τα πάντα εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο υπάρχουν αυστηρές συστάσεις να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να μην υπάρχουν συναθροίσεις. Όσοι έρχονται από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Ιταλία μπαίνουν σε 15ημερη καραντίνα».

Όσο για το μήνυμα που στέλνει στους φίλους του στην Ελλάδα;

«Παρακολουθώ τι γίνεται και στην Ελλάδα όπου διατηρώ πολλούς φίλους. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να βγούμε όρθιοι από αυτή την μεγάλη δοκιμασία. Αυτές τις ώρες έχει μεγάλη σημασία η σύμπνοια και η αλληλοβοήθεια».