ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Έλληνας φτιάχνει ειδικές μπάλες για τυφλά παιδιά σε 99 χώρες

– Ο Ηλίας Μάστορας δημιουργεί ειδικές μπάλες για τυφλά παιδιά 

– Η δράση του έχει εξαπλωθεί σε 100 περίπου χώρες

Πάνω από 3.000 ειδικές μπάλες ποδοσφαίρου για τυφλούς έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια χάρη στην καμπάνια «Α ball for all» που εμπνεύστηκε ο Ηλίας Μάστορας.

Ο διεθνής διαιτητής και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων Ηλίας Μάστορας δημιούργησε μία ειδική μπάλα ποδοσφαίρου που κουδουνίζει για να διευκολύνει παιδιά και μεγάλους, οι οποίοι θέλουν να «γευτούν» τη μαγεία της μπάλας, αλλά και για να επαναφέρει στο προσκήνιο το άγνωστο στους περισσότερους από εμάς άθλημα του ποδόσφαιρου τυφλών.

Gepostet von Elias Mastoras am Sonntag, 7. Juli 2019

Η μπάλα που δημιούργησε ο Ηλίας Μάστορας δεν έχει απλά ένα κουδούνι μέσα της: είναι πιο ελαφριά – ζυγίζει 250 γραμμάρια, αντί για 550 όπως μία κανονική μπάλα ποδοσφαίρου – για να διευκολύνει το παιχνίδι και διαθέτει επίσης 4 εσωτερικούς μηχανισμούς. «Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται γιατί βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια!» εξηγεί o Hλίας μιλώντας στην Athens Voice.

Gepostet von Elias Mastoras am Freitag, 20. Dezember 2019

Το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα

Το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1996, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήρθαν και οι συμμετοχές σε διεθνές επίπεδο. Εκείνη την περίοδο ο Ηλίας δούλευε στη Σχολή Τυφλών και, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει τερματοφύλακας στην ομάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί εθελοντικά με τη διαιτησία.

To συγκεκριμένο άθλημα ήταν στην ακμή του στη χώρα μας μέχρι τους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 με την κατάληψη της 4ης θέσης από την εθνική μας ομάδα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία υπάγονται στην Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Μόνιμος χώρος άθλησης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο 5×5 του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, ενώ στην Αθήνα υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο Γουδί.

Μία αξέχαστη εμπειρία του Ηλία ήταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όταν «σφύριξε» ως πρώτος διαιτητής τον τελικό για το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα στη Βραζιλία και στην Αργεντική. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία ημέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο 2008. Ορίστηκα εκ νέου πρώτος διαιτητής στον τελικό ανάμεσα στη Βραζιλία και την Κίνα σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Ο αγώνας κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και κατευθυνθήκαμε στο κεντρικό γήπεδο για την τελετή λήξης. Οι εικόνες, η μουσική και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά για 70.000 θεατές και κλαίγαμε όλοι μαζί. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε άτομο που έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, ακόμα και σήμερα συγκινούμαι!»

Η διεθνής καμπάνια «Α ball for all»

Ο Ηλίας Μάστορας προχώρησε και στη δημιουργία της διεθνούς καμπάνιας ‘A ball for all’. «Οι ανάγκες είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μπάλα ή καμπάνια. Αρκεί ένα email στο φορέα μας  με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης που φοιτούν, χωρίς προσωπικά δεδομένα, και στέλνουμε την ειδική μπάλα. Πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν μας στέλνουν φωτογραφίες και videos».

Ο φορέας υλοποίησης της παγκόσμιας καμπάνιας, το Όραμα Νέων Youthorama, εδρεύει σε χώρο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη χωρίς υπαλλήλους αλλά μόνο με εθελοντές ενώ τα έξοδα καλύπτονται μέσω προγραμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για όλα τα σχολεία της χώρας μας. Αυτό το διάστημα «τρέχει» ακόμη πιλοτικό πρόγραμμα με την ειδική μπάλα με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στόχο την διευκόλυνση των παιδιών με πρόβλημα όρασης στα ειδικά και γενικά σχολεία κυρίως για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αλλά και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των υπολοίπων.

Gepostet von Elias Mastoras am Freitag, 20. Dezember 2019

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 100 σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με πρόβλημα όρασης και τα πρώτα δείγματα είναι αισιόδοξα σύμφωνα με τον Ηλία: «Αν τα αποτελέσματα δείξουν την αλλαγή που θα συντελεστεί στα σχολεία, τότε θα επιδιώξουμε την επιτόπια υλοποίηση του προγράμματος από ειδική εκπαιδευτική ομάδα, για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας μας. Το όραμα είναι να κουδουνίσει η μπάλα σε κάθε σπίτι και σε κάθε σχολείο όπου φοιτά παιδί με πρόβλημα όρασης στις 5 ηπείρους. Ελπίζουμε να συνεχίζουν να μας στηρίζουν Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Gepostet von Elias Mastoras am Freitag, 20. Dezember 2019

Διεθνείς οργανισμοί έχουν κατανοήσει την ανάγκη που υπάρχει για το δικαίωμα στο παιχνίδι για όλους και έχουν υποστηρίξει την καμπάνια όπως το UEFA Foundation for Children, Erasmus+ Αθλητισμός και αντίστοιχα στην Ελλάδα, έχουν υποστηριχθεί δράσεις με τη χρήση της μπάλας ενδεικτικά από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το British Council.

A Ball for All in BANGLADESH, first picture of 2⚽️2⚽️!!Thank you Nawreen Monir Proma for networking Youthorama with BERDO distributing for free mini blind footballs!

Gepostet von Elias Mastoras am Montag, 6. Januar 2020

Gepostet von Elias Mastoras am Sonntag, 22. Dezember 2019

Gepostet von Elias Mastoras am Samstag, 21. Dezember 2019

Gepostet von Elias Mastoras am Samstag, 16. November 2019